Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

V Bratislavě startuje ME v krasobruslení. Prosadí se Březina na stupně vítězů?

Bratislava – Španělský favorit Javier Fernández a kdo další? Do bojů o medaile bude chtít výrazně promluvit na nadcházejícím evropském šampionátu krasobruslařů také Michal Březina. Již páté ME čeká Březinovu sestru Elišku, jejímž dosavadním maximem jsou patnáctá místa z posledních dvou let. Přímé přenosy nabídne ČT sport a v celé šíři i náš web. Startujeme ve středu v 10:15 krátkým programem žen, večer od 17:30 přijdou na řadu muži.

Sport
zdroj: ČT4

Jediný cenný kov z ME Březina získal před třemi lety, kdy byl třetí. Loni skončil pátý. Programy má letos český krasobruslař znovu postavené tak, aby se mohl měřit s nejlepšími. "Samozřejmě že bych rád z Bratislavy odjel s medailí. To je můj cíl. Chtěl bych ji z Bratislavy i příští rok z Ostravy a myslím si, že je to reálné. Snažím se nad tím ale nepřemýšlet. Čím více to člověk dělá, tak to pak tolik nefunguje," podotkl svěřenec trenéra Karla Fajfra.

V dosavadním průběhu sezony se však pětadvacetiletý rodák z Brna v závodech potýkal zejména se čtvernými skoky. Jeden má naplánovaný v krátkém programu a hned tři ve volné jízdě. V Grand Prix zaznamenal jen nevýrazné sedmé a osmé místo. Zaváhání se nevyhnul ani na prosincovém republikovém šampionátu. Tehdy ale uvedl, že příprava jde dobrým směrem k vrcholnému výkonu v Bratislavě.

Březina je ve světovém žebříčku této sezony až šestnáctý, mezi Evropany mu patří deváté místo. "Závěrečná příprava před Evropou se vydařila. Vše funguje. Doufám, že to tak bude i v dalších dnech," přál si Březina.

Je nám líto, video expirovalo.
Březina zajel v posledním tréninku před ME čistou jízdu

Za Fernándezem velká mezera

Bylo by obrovským překvapením, kdyby na Slovensku vyhrál mužskou kategorii kdokoliv jiný než Španěl Fernández. Evropský šampion z posledních tří let a úřadující mistr světa si ve finále Grand Prix vylepšil osobní rekord na astronomických 292,95 bodu a prohrál jen se světovým rekordmanem Juzuruem Hanjuem z Japonska.

Javier Fernández
zdroj: Getty Images autor: Ronald Martinez

Kandidátem na některou z dalších medailí by měl být obhájce stříbra Maxim Kovtun z Ruska. Do ruského týmu se po neúspěchu na domácím šampionátu neprosadil zkušený Sergej Voronov, který měl loni bronz. Vedle Březiny bude ČR v mužské kategorii reprezentovat také čerstvě sedmnáctiletý Jiří Bělohradský, kterého čeká debut na velké akci.

Nápor mladých Rusek

Ženský titul nebude obhajovat Jelizaveta Tuktamyševová, která se podobně jako olympijská šampionka Adelina Sotnikovová v konkurenci mladších kolegyň neprosadila do ruského výběru. Favoritkou bude šestnáctiletá Jevgenija Medveděvová. Juniorská mistryně světa z loňska bude sice na seniorském ME poprvé, ale vyhrála finále Grand Prix. Záda jí budou krýt sedmnáctileté krajanky Jelena Radionovová a Anna Pogorilá, medailistky z loňského ME.

Jelena Radionovová
zdroj: ČTK/AP

Sportovní dvojice bez české účasti

Také ve sportovních dvojicích budou chybět obhájci. Juko Kavagutiová se krátce před ME zranila a společně s Alexandrem Smirnovem přijdou i o mistrovství světa. Po loňské zdravotní pauze se ale vracejí olympijští šampioni Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov. S novým partnerem Brunem Massotem se představí pětinásobná mistryně světa Aliona Savchenková. Čeští zástupci v této kategorii tradičně chybějí.

Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov
zdroj: ČTK/AP

Nejasná situace v tanečních párech

Druhý start na ME čeká český taneční pár Cortney Mansourová, Michal Češka. V této kategorii je otázkou, v jaké formě se představí komety minulé sezony Francouzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Úřadující mistři Evropy i světa kvůli zranění partnerky vynechali Grand Prix. Ve finále prestižního seriálu skončili v prosinci třetí Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte, evropští šampioni z roku 2014. K favoritům budou patřit také zkušení Rusové Jekatěrina Bobrovová, Dmitrij Solovjov.

Sport
zdroj: ČT4

Program ME:

Středa 27. ledna: 10:15 ženy - krátký program, 17:30 muži - krátký program.

Čtvrtek 28. ledna: 12:25 taneční páry - krátký tanec, 17:45 muži - volné jízdy.

Pátek 29. ledna: 13:45 sportovní dvojice - krátký program, 18:00 ženy - volné jízdy.

Sobota 30. ledna: 10:00 sportovní dvojice - volné jízdy, 14:30 taneční páry - volné tance.

Kompletní program na webu. Program vysílání na ČT sport najdete zde.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články