Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Uno, Hanju, Chen, Chan, Fernández? Hranice nemožného jsou v nedohlednu

Helsinky – Matadoři zůstávají, nováčci se cpou na vrchol. Krasobruslení v mužském podání na tom snad nikdy nebylo lépe. Na mistrovství světa v Helsinkách to bude nejen tradiční souboj Juzuru Hanjua s Javierem Fernándezem, počítat se musí s trojnásobným světovým šampionem Patrikem Chanem, ale do party favoritů se hlásí také fenomenální skokan Nathan Chen. A to není jediný mladíček, který dokáže předvádět na ledě neskutečné věci. O medailích v mužské soutěži se bude na MS rozhodovat v sobotu, kdy jsou na programu volné jízdy. Přímý přenos krátkých programů sledujte od 11:25 na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

zdroj: ČT4

"Krasobruslení se mění. Chlapci, kteří jen před rokem až dvěma byli mezi juniory, na nás opravdu tvrdě tlačí. Je možná pět krasobruslařů, kteří budou na mistrovství světa bojovat o zlato," prohlásil Fernández.

Pán ledu a smečka pronásledovatelů

"El seňor del hielo – Pán ledu", to je přízvisko prvního španělského mistra světa v krasobruslení. Když před dvěma lety Fernández porazil všechny soupeře, dostal se na titulní stránky španělských novin a odsunul zpravodajství i o jeho milovaném Realu. A to bylo co říct.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá volná jízda Javiera Fernándeze

Nyní Fernández zaútočí v Helsinkách už na třetí titul v řadě. Pětinásobný evropský šampion má opět trumfy v rukách. Jenže krom olympijského vítěze Hanjua se během této sezony vyrojilo více konkurentů.

"Juzu je vždycky můj největší rival," řekl Fernández. Nemohl mu ale uniknout vzestup mladých krasobruslařů. "Nathan Chen je skvělý technik, dělá hodně čtveráků a je silný. Ťin Po-jang je taky velmi technický a silný. I Šoma Uno umí bruslit velmi dobře," vyjmenoval pětadvacetiletý Španěl další soupeře.

Skokan roku Chen

Chen všechny uhranul neuvěřitelnými pěti čtvernými skoky v jedné jízdě. Poprvé tento kousek předvedl na americkém šampionátu, který suverénně vyhrál celkovým součtem 318,47 bodu. V Pchjongčchangu na Mistrovství čtyř kontinentů získal po podobném výkonu, který však nebyl vinou pár nejistot tak dokonalý, 307,46 bodu. Tím se zařadil na třetí místo historie v soutěžích ISU za rekordmana Hanjua (330,43) a Fernándeze (314,93).

Obdivoval Jevgenije Pljuščenka a později Hanjua s Fernándezem. Teď je může porazit. Přitom v minulé sezoně musel vynechat kvůli problémům s bokem pět měsíců a také juniorský světový šampionát. Jeho maximem na této soutěži je bronz z roku 2014. Všechno zlé je pro něco dobré. Pět měsíců výpadku znamenalo také více času na přemýšlení o chybách. Současnou sezonou proplul znamenitě a vedle mistrovství světa myslí už i na olympijské hry v příštím roce. Nedávno ho časopis Time zařadil mezi vůdčí osobnosti nastupující generace.

Druhý Hanju

Pak je tu ale stále Japonec Hanju. Suverén olympijského roku 2014, kdy ve svých devatenácti letech ovládl, co se dalo, je přirozený talent, ale poslední roky mu vždy kousek na nejvyšší stupeň chyběl. Jak ho Fernández poráží? Větší pílí? "Když on udělá v tréninku tři skoky, já jich musím udělat třicet," řekl kdysi v nadsázce španělský krasobruslař.

Co oba spojuje? Trenér Brian Orser. Fernández s Hanjuem pro něj vyhráli všechny velké světové soutěže od olympijských her 2014 v Soči. "Pro mě je to nejlepší trenér na světě. Prokázal to všemi bruslaři, které dostal na vrchol," řekl Fernández. Pětapadesátiletý Kanaďan, který sám skončil v roce 1984 na ZOH v Sarajevu stříbrný, podle Španěla šíří výjimečnou energii. "I když jsme unavení, vždycky nás dokáže zvednout. Každý den kolem nás vytváří opravdu dobré prostředí," dodal.

Chan se vrací do pádícího vlaku

Na cenný kov pomýšlí také trojnásobný světový šampion Chan, který se po návratu na soutěžní scénu musel naučit čtverný salchow, aby byl konkurenceschopný. Jaký posun za pár let.

Patrick Chan
zdroj: Getty Images autor: Dave Sandford

Po zisku stříbrné olympijské medaile v Soči 2014 přerušil kariéru a vrátil se loni. Na MS 2016 byl pátý. Překvapilo ho, kam se od olympijské sezony posunula technická úroveň mužského krasobruslení. "Myslel jsem si, že Juzu v Soči opravdu posunul hranice a dostal se na limit, ale Nathan (Chen) ukázal, že to tak nebylo. Jsme ve velmi vzrušující době mužského krasobruslení," uvedl.

V dobách, kdy vládl své disciplíně, díky své převaze vítězil i s chybami při skocích. Teď má šanci jen s čistými jízdami. Sám sebe překvapil, na jak náročné programy si může troufnout. "Je to vzrušující, protože po Soči 2014 jsem si nemyslel, že bych mohl ke čtvernému toeloopu přidat jiný čtverný skok," poznamenal šestadvacetiletý krasobruslař.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články