Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Trojitý axel jí moc nejde, tak zkouší čtverný lutz. Trusovová překračuje hranice

Jako první dívka skočila na soutěži čtverný toeloop. Teď v tréninku zkouší veleobtížný čtverný lutz. Juniorská mistryně světa Alexandra Trusovová se ale chce naučit také trojitý axel, se kterým se zatím potýkala. A to teprve v červnu oslaví 14. narozeniny, takže v ženské kategorii ještě rok závodit nesmí.

Alexandra Trusovová
zdroj: Instagram/trusova_sasha

V další juniorské sezoně by Trusovová chtěla dál posouvat hranice obtížnosti ženského krasobruslení. Za technickou hodnotu volné jízdy na juniorském MS, do které vedle čtverného toeloopu zařadila i čtverný salchow, získala 92,35 bodu. Víc ještě žádná krasobruslařka v juniorské kategorii ani mezi dospělými nenasbírala.

Trusovová trénuje v moskevské skupině trenérky Eteri Tutberidzeové, kde se připravuje olympijská vítězka Alina Zagitovová a kde donedávna trénovala také dvojnásobná mistryně světa Jevgenija Medveděvová.

"Čtverný lutz má jen o otáčku víc. Dělala jsem trojitý lutz s oběma rukama nahoře, takže jsem nejdřív potřebovala ho znovu skákat bez vzpažených rukou," řekla Trusovová.

Na čtverné skoky se vrhla, když selhávala při pokusech o trojitý axel. Také k tomuto skoku, který je mezi ženami výjimečný, by se chtěla vrátit. "Potřebuji se ho naučit. Skákat čtveráky bez trojitého axela je dost podivné," poznamenala.

Těží z velké výšky svých skoků, která jí dává čas na rotaci. "Skáču tak vysoko přirozeně, ale myslím, že když skáčete denně, tak se to každý může naučit. Musíte jen do toho jít a nebát se. Já jsem to opravdu chtěla dokázat a nebála jsem se to zkoušet," vykládala. Při tréninku čtverných skoků nosí vycpané kalhoty, které pády tlumí. Ani případné nezdary v závodech prý většinou nejsou bolestivé. "Popravdě to bolí jen v případě, když spadnu přímo na kyčel," řekla Trusovová.

Mezi muži žel závodit nemůže

Na juniorském mistrovství světa jí gratulovali i její chlapečtí kolegové včetně parťáka z tréninkové skupiny Alexeje Jerochova, který rovněž získal titul.

Trusovová by ráda závodila s muži. "Bohužel to není možné," povzdechla si. Celkovou známkou 225,52 bodu, kterou na juniorském MS získala, by jí mezi juniory patřila druhá příčka. Vzhledem k jednomu skoku navíc, který junioři mají, a jejich vyššímu koeficientu za programové komponenty by asi vyhrála. "Myslím, že Leša Jerochov by mi to neodpustil," komentovala to s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články