Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tokio vítá krasobruslařskou World Team Trophy. Favority jsou Japonci

Domácí Japonsko je favoritem krasobruslařské World Team Trophy, která začíná v Tokiu. Ve třech soutěžních dnech se utká šest nejlepších týmů světa složených ze dvou mužů, dvou žen, tanečního páru a sportovní dvojice. Sankcionované Rusko premiérový triumf z roku 2021 obhajovat nebude. Největším vyzyvatelem japonského týmu by měly být Spojené státy americké, které jsou se čtyři výhrami nejúspěšnějším národem této akce. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. Rytmické tance startují ve čtvrtek v 8:50.

Kaori Sakamotová
zdroj: Reuters

Soutěž se koná od roku 2009 ve dvouletých intervalech a vždy ji pořádalo Japonsko. Tentokrát bude napříč výběry závodit deset z dvanácti medailistů z březnového mistrovství světa v Saitamě. Japonsku kvůli zranění chybí světový šampion Šoma Uno, kterého nahradí bronzový medailista z letošního mistrovství čtyř kontinentů Šun Sató.

Další mistři světa se už v domácích barvách na ledě představí. Závodit se chystá Kaori Sakamotová i sportovní dvojice Riku Miuraová, Rjuiči Kihara. Doplňují je Mai Miharaová, Kazuki Tomono a taneční pár Kana Muramotová, Daisuke Takahaši. Japonsko bude útočit na třetí triumf, naposledy zvítězilo před šesti lety.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá volná jízda Šomy Una

Světové šampiony mají ve svých řadách také Američané díky tanečníkům Madison Chockové a Evanu Batesovi. K oporám by měli patřit i další medailisté z MS - sportovní dvojice Alexa Knierimová, Brandon Frazier a Ilja Malinin vyhlášený čtverným axelem. Američané ovládli tři z posledních pěti ročníků a mohou se vrátit na nejvyšší stupínek po vyloučení Ruska, za nímž skončili předloni druzí.

Tři medaile z této týmové soutěže má Kanada, ale na vítězství stále čeká. Nyní bude spoléhat na bronzové medailisty ze soutěže tanečních párů na MS Piper Gillesovou a Paula Poiriera nebo Keegana Messinga a sportovní dvojici Deanna Stellatová-Dudeková, Maxime Deschamps, kteří byli na pódiu na mistrovství čtyř kontinentů.

Je nám líto, video expirovalo.
Krasobruslařka Sakamotová na domácí půdě obhájila světový titul

Poprvé se na World Team Trophy kvalifikovala Korea. Pomohli jí k tomu především úřadující vicemistři světa v individuálních kategoriích Čcha Čun-hwan a I He-in. Evropu budou zastupovat výběry Itálie a Francie.

Ve World Team Trophy hraje zásadní roli umístění závodníků v jednotlivých částech soutěže. Krátké programy a volné jízdy, případně rytmické a volné tance, se hodnotí samostatně. V kategoriích mužů a žen získá vítěz 12 bodů, pak hodnocení pravidelně klesá až k jednomu bodu za dvanácté místo. Taneční páry a sportovní dvojice si rozdělují od sedmi do dvanácti bodů. Zvítězí tým s nejvyšším bodovým součtem.

Program vysílání

Čtvrtek:

08:50 ČT sport: Rytmické tance

10:15 ČT sport: Krátký program žen

12:25 ČT sport: Krátký program mužů

Pátek:

09:00 ČT sport: Krátký program dvojic

10:25 ČT sport Plus: Volné tance

12:00 ČT sport Plus: Volné jízdy žen

Sobota:

08:15 ČT sport: Volné jízdy dvojic

09:50 ČT sport Plus: Volné jízdy mužů

Neděle:

07:00 ČT sport: Exhibice

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články