Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Taschlerovi uspěli v olympijské kvalifikaci a nebudou chybět v Pekingu

Taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi v Oberstdorfu získal místo na OH v Pekingu. Česko tím bude mít obsazené všechny krasobruslařské kategorie. 

Taschlerovi při dodatečné kvalifikaci na Nebelhorn Trophy neudrželi druhou příčku po rytmickém tanci a klesli na pátou pozici, ale v redukovaném pořadí obsadili poslední postupové čtvrté místo. Německý pár, který skončil druhý, totiž o místo na olympijských hrách neusiloval.

Mladí čeští tanečníci ve volném tanci nezopakovali výkon z Lombardia Trophy v Bergamu, kde si ziskem 104,29 bodu před dvěma týdny vytvořili nový osobní rekord. Tentokrát získali o 1,82 bodu méně. Partnerka chybovala při jedné ze sólových otoček a po jízdě se bouchla dlaní do čela. 

"Škoda toho twizzlu, ze kterého jsem ve volné jízdě vypadla, mohla to být medaile, ale to se prostě stane," řekla s odstupem. Její bratr to na ledě ani nezaznamenal. "Já jsem si toho upřímně vůbec nevšiml, kdyby mi to ségra sama neřekla," doplnil s úsměvem v tiskové zprávě.

Velmi napjatě pak poměrně dlouho čekali na známky. Když se objevili na průběžné čtvrté pozici, která znamenala jistotu postupu, mísila se u nich radost s úlevou. Olympijské místo sice oficiálně vyjeli pro stát, ale Česko žádný jiný kvalitní seniorský taneční pár nemá a navíc svaz razí zásadu, že na ZOH jedou závodníci, kteří zajistili kvótu.

Je nám líto, video expirovalo.
Krasobruslaři pojedou do Pekingu jako družstvo

"Jsme hrozně šťastní, pořád máme jen takové útržkové dojmy, bude asi dlouho trvat, než si to všechno spojíme. Bylo pro nás velikým překvapením, když jsme po tréninku shledali naše přátele, kteří se na nás přijeli podívat. Bylo to hrozně fajn, moc nám to pomohlo," radoval se Taschler.

Okamžitě začnou s trenéry řešit přípravu a závody v další fázi olympijské sezony, která je pro ně první čistě seniorská. "Příští týden se vydáme domu do Brna, musíme oběhat pár doktorů, zubaře a tak," dodala mužská polovina páru, který trénuje v Itálii.

Taschlerovi, kteří loni tradiční závod v Oberstdorfu vyhráli, ve vyrovnaném závodě zaostali o 76 setin bodu za druhými Němci Katharinou Müllerovou a Timem Dieckem. Za sebou měli velký odstup, šestí Maďaři na ně ztratili přes dvanáct bodů.

Přidali se díky tomu k Michalu Březinovi, Elišce Březinové a sportovní dvojici Jelizaveta Žuková, Martin Bidař, kteří se kvalifikovali z mistrovství světa. Předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Žídek už tam věřil, že na postup na ZOH mají, i když jim tehdy kvalifikace unikla. Jejich zápolení v Oberstdorfu sledoval. "Musím se přiznat, že jsem byl trochu nervózní, ale je to super, já jsem nadšený. I když se maličká chybička vloudí, tak to bylo moc hezké, to ke sportu prostě patří. Natálie a Filip mají energii, sílu v odrazu, drive v celkovém provedení," radoval se.

Všechny čtyři kategorie mělo tuzemské krasobruslení na olympiádě naposledy v Albertville 1992 ještě v barvách společného Československa.

Krasobruslařský závod Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu (Německo), dodatečná kvalifikace na ZOH v Pekingu:

Ženy - konečné pořadí: 1. Liuová (USA) 207,40 bodu, 2. Kurakovová (Pol.) 193,58, 3. Safonovová (Běl.) 190,29.

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Turkkilaová, Versluis (Fin.) 181,19, 2. Müllerová, Dieck (Něm.) 173,74, 3. Kazakovová, Revija (Gruz.) 173,20, ...5. Taschlerová, Taschler (ČR) 172,98.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články