Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Taschlerovi⁠ na MS s přehledem postoupili do volných tanců, Ukrajinci rozplakali arénu

Ve francouzském Montpellier pokračuje mistrovství světa v krasobruslení. Do akce se dostali mimo jiné sourozenci Natálie a Filip Taschlerovi a v rytmických tancích si vedli velmi dobře. Na základě skóre 72,55 bodu totiž obsadili 11. místo a v sobotu je čekají volné tance pro dvacet nejlepších. Roli hlavních favoritů potvrzují domácí Gabriella Papadakisová s Guillaumem Cizeronem, kteří zapsali 92,73 bodu a překonali vlastní světový rekord. Největší aplaus však sklidili Ukrajinci Oleksandra Nazarovová a Maksym Nikitin. Přímý přenos volných tanců sledujte v sobotu od 17:05 na ČT3 a webu ctsport.cz.

Český sourozenecký pár se v závěru sezony blýskl nejlepší rytmickým tancem na vrcholné akci a výrazně si polepšil ve srovnání s loňským šampionátem, na němž po 22. příčce nepostoupil do volných tanců. 

Vydařila se jim povinná pasáž v rytmu blues i sólové twizzly. Poprvé na elitní scéně se navíc dostali přes 70 bodů. Známka 72,55 je podstatně vyšší, než byla jejich hodnocení na evropském šampionátu i olympijských hrách. Ve srovnání s loňským MS si polepšili o více než osm a půl bodu. "Myslím, že jsme konečně spokojení s rytmickým tancem. Předvedli jsme všechno, na čem jsme pracovali. Přijeli jsme sem užít si soutěž, protože je to poslední v sezoně," řekl Taschler.

V sobotu se postarají o nejlepší umístění skromné české výpravy poté, co jejich jediná reprezentační kolegyně Eliška Březinová obsadila po zdravotní indispozici 27. místo v krátkém programu a nepostoupila do volných jízd. "Zítra další volný tanec a pak je dovolená!" těšil se český krasobruslař. "Hlavní cíl je mít spojení s publikem, protože hala je nádherná a konečně plná lidí. Je to úžasné," doplnil.

V sobotu večer se dá při volných tancích očekávat zaplněná hala, která požene k pátému světovému titulu hvězdnou domácí dvojici Papadakisovou a Cizerona. Francouzský pár dostal za rytmický tanec ještě vyšší známku než na olympijských hrách, kde po stříbru z roku 2018 získal vytoužené zlato. Tentokrát nasbíral 92,73 bodu a vylepšil vlastní světový rekord o bezmála dva body.

Díky tomu si před vyvrcholením soutěže vypracoval v čele přibližně tříbodový náskok. Při neúčasti ruských párů, které mají zakázaný start kvůli invazi na Ukrajinu, patří další pozice na průběžných stupních vítězů Američanům. Druzí jsou bronzoví olympijští medailisté Madison Hubbellová a Zachary Donohue, třetí Madison Chocková a Evan Bates.

Oleksandra Nazarovová a Maksym Nikitin.
zdroj: REUTERS

Potlesk vestoje si od diváků i kolegů v soutěži vysloužili Ukrajinci Oleksandra Nazarovová a Maksym Nikitin. Krasobruslaři, kteří za normálních okolností žijí a trénují v nyní ostřelovaném Charkově, změnili kvůli invazi Rusů svůj rytmický tanec. Zvolili národní hudební motivy a nastoupili v národních barvách.

"Pro nás je strašně důležité sdělit celému světu, co se právě teď děje na Ukrajině. Samozřejmě je to soutěž, ale pro nás to není jenom soutěž, je to něco většího, zvlášť pro Maksyma," řekla Nazarovová.

V Charkově viděli tanky, slyšeli střelbu, její dům už nemá okna. Uprchla jako první do Polska. Nemohla si ani vzít brusle, ale partner jí je přivezl. Útočiště našli v Toruni v klubu u Sylwie Novakové a kolegů tanečníků Natalie Kaliszekové a Maksyma Spodyrijeva. "Přivítali nás jako rodinu a cítíme enormní podporu," ocenila Nazarovová.

Nikitin doufá, že jejich vystoupení podpoří Ukrajince. "Pořád jsou v nebezpečí a přicházejí o své domovy. Doufám, že můžeme pomoci k tomu, aby všichni lidé na světě pochopili, co se tam opravdu děje, protože jsme to viděli. Byl jsem v Charkově a celé naše rodiny jsou pořád na Ukrajině. Viděli jsme, co Rusové dělají, je to nechutné," dodal.

Jejich vystoupení udělalo velký dojem i na české reprezentanty. "Naše rozjížďka nebyla vůbec jednoduchá. Po krátkém programu Ukrajinců byla celá hala včetně nás úplně dojatá. Vnímat text hudby, na kterou bruslili, bylo velice emotivní. Šel nám mráz po zádech," svěřila se Taschlerová.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montpellier (Francie):

Taneční páry - po rytmickém tanci: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 92,73 bodu, 2. Hubbellová, Donohue 89,72, 3. Chocková, Bates (všichni USA) 87,51, 4. Guignardová, Fabbri (It.) 84,22, 5. Gillesová, Poirier (Kan.) 80,79, 6. Smartová, Díaz (Šp.) 79,40, ...11. Taschlerová, Taschler (ČR) 72,55.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články