Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Svátek krasobruslení začne ve Stockholmu. Češi nastoupí do všech kategorií

Krasobruslařské hvězdy vstoupí již za několik hodin do hlavního závodu sezony. Mistrovství světa startuje ve švédském Stockholmu a bude mimo jiné také hlavní kvalifikací pro zimní olympijské hry. Česko bude mít zastoupení ve všech kategoriích - sourozence Elišku a Michala Březinovy mezi jednotlivci, taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi a sportovní dvojici Martin Bidař, Jelizaveta Žuková. Přímý přenos krátkého programu žen sledujte ve středu od 10:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Michal Březina
zdroj: Reuters

Nejvíce zkušeností má třicetiletý Březina, který na posledním MS v roce 2019 skončil osmý. Jeho aktuální forma je ale otázkou, protože kvůli zranění a omezenému cestování naposledy závodil loni na ME.

Připravuje se v Kalifornii po boku největšího favorita mužské soutěže Nathana Chena. Jednadvacetiletý Američan bude útočit na třetí světový titul za sebou, což naposledy dokázal Kanaďan Patrick Chan v letech 2011 až 2013. Chenovým největším soupeřem bude dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju. Šestadvacetiletý Japonec má světové tituly z let 2014 a 2017, před dvěma lety skončil druhý.

Nejen mužská, ale i ženská soutěž slibuje duel čtverných skoků. Chystají se na ně zejména mladé Rusky Anna Ščerbakovová a Alexandra Trusovová, které po medailích na loňském ME budou debutovat na MS.

Do ruské reprezentace, jež bude kvůli trestu za doping závodit pod hlavičkou národní krasobruslařské federace, se po šesti letech prosadila Jelizaveta Tuktamyševová. Čtyřiadvacetiletá svěřenkyně Alexeje Mišina naposledy závodila v roce 2015, kdy se stala evropskou i světovou šampionkou. ME tehdy vyhrála ve Stockholmu.

Ruskou hegemonii se pokusí narušit Japonky v čele s Rikou Kihiraovou. Ta se podobně jako Tuktamyševovoá opírá o trojitý axel, ale v této sezoně k němu přidala čtverný salchow. Při premiéře na MS skončila před dvěma lety čtvrtá. Pro Elišku Březinovou by byl v konkurenci čtyř desítek závodnic úspěchem postup do volných jízd.

Jediná velká absence postihla kategorii tanečních párů. Čtyřnásobní mistři světa Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron už v lednu účast na šampionátu vzhledem k nejisté situaci vzdali. V sobotu tak budou korunováni noví světoví šampioni a očekává se souboj Ruska se zámořím.

Světové stříbro obhajují Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, těsně pod stupni vítězů skončili v roce 2019 jejich ruští krajané Alexandra Stěpanovová a Ivan Bukin. Světové medaile mají ve sbírce americké páry Madison Hubbellová, Zachary Donohue a Madison Chocková, Evan Bates.

Sport
zdroj: ČT4

Český pár sourozenců Taschlerových prožije premiéru na seniorském mistrovství světa. Mezi dospělými debutovali 19. místem na loňském ME. Společná premiéra na velkém závodě čeká i sportovní dvojici Bidař, Žuková, i když její mužská polovina startovala už na třech MS i ZOH 2018 v Pchjongčchangu.

Světový titul budou obhajovat Suej Wen-ťing a Chan Cchung. Elitní čínský pár ale od loňského mistrovství čtyř kontinentů nezávodil, protože partner loni v dubnu podstoupil operaci kyčle. Nebyli připraveni na čínský závod Grand Prix ani na domácí šampionát.

Naopak povedenou sezonu mají za sebou jejich ruští konkurenti, kteří závodili doma v Grand Prix i v národních pohárových soutěžích. Dobře se tam ukázali stříbrní olympijští medailisté a vicemistři světa z posledních dvou šampionátů Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov i nejlepší sportovní dvojice loňského ME Alexandra Bojkovová, Dmitrij Kozlovskij.

Světový šampionát se kvůli koronaviru uskuteční bez diváků. Pro ZOH v Pekingu se rozdělí po 24 místech v kategoriích jednotlivců, 19 míst pro taneční páry a 16 míst pro sportovní dvojice. Nejsilnější státy mohou získat až tři místa v každé kategorii.

Program MS:

Středa 24. března: 10:10 ženy - krátký program, 18:30 sportovní dvojice - krátký program,

čtvrtek 25. března: 11:40 muži - krátký program, 18:10 sportovní dvojcie - volné jízdy,

pátek 26. března: 10:52 taneční páry - rytmický tanec, 18:00 ženy - volné jízdy,

sobota 27. března: 11:00 muži - volné jízdy, 17:00 taneční páry - volné tance.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články