Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stále nám to nedochází, tvrdí juniorští mistři Dušková s Bidařem

Praha - Ještě před rokem si krasobruslaři Anna Dušková a Martin Bidař nebyli stoprocentně jistí, že se budou společně věnovat kategorii sportovních dvojic, a zejména Dušková myslela hlavně na sólovou kariéru, o víkendu se však senzačně stali juniorskými mistry světa. Svěřenci trenérky Evy Horklové tak zakončili skvělou sezonu, ve které navíc obsadili druhé místo ve finále juniorské Grand Prix a také na olympiádě mládeže v Lillehammeru.

Martin Bidař a Anna Dušková
zdroj: AFLO autor: Enrico Calderoni

"Mám z toho obrovskou radost, že to ani nedokážu popsat. Ne každému se to povede," řekla šestnáctiletá Dušková. "Stále tomu nemůžu uvěřit a nepřijde mi to reálné. Když jsem začínal, byl to sen. Teď se to podařilo," uvedl o rok starší Bidař, který se se svou partnerkou postaral o premiérový český triumf na juniorském MS v historii.

Ještě před rokem si přitom Dušková s Bidařem nebyli jistí, že budou závodit spolu. "Rozhodli jsme se vlastně až loni v dubnu. Do té doby jsme se sportovkám věnovali třetinu až polovinu tréninku a zbytek sólovému bruslení," řekla trenérka Horklová. Impulzem k přesunu pozornosti byla chvála od úspěšného kanadského trenéra Richarda Gauthiera, který po osmém místě na loňském juniorském MS pozval pár na kemp do zámoří.

Díky zvýšené aktivitě se výkony páru výrazně zlepšily a stal se hlavním objevem sezony. "Jejich úspěch stojí na dobrých základech sólového bruslení, protože všichni dobří sportovkáři umí skákat a byli i dobří sólisté. Martin má navíc dobré dynamicko-silové předpoklady. Když jsme přijeli na první závod sezony, tak na nás všichni s úžasem koukali, co umíme," uvedla Horklová.

Je nám líto, video expirovalo.
Krasobruslaři Dušková s Bidařem jsou nejlepším juniorským párem světa

Dušková s Bidařem přitom společně jezdí už pět let. "Když jsme spolu začínali, tak jsem se bála a trochu i styděla s Martinem bruslit. Bylo nám jedenáct a my jsme se museli držet za ruku a trénovat kroky. A všichni ostatní jezdili sami," pousmála se Dušková.

Počítá s tím, že se ještě bude věnovat i sólové kariéře. "Závody ale budou ubývat, hlavní prioritou budou sportovky," řekla studentka gymnázia v Praze, která s Bidařem tráví většinu času i mimo krasobruslení. Rodák z Českých Budějovic totiž bydlí u jejích rodičů v Lysé nad Labem.

Jedním z vrcholů příští sezony pro dvojici Dušková-Bidař bude lednové mistrovství Evropy v Ostravě. "Startovat tam je prakticky naše povinnost. Na seniorskou kategorii jsou ale ještě hodně mladí," podotkla trenérka Horklová.

Její svěřenci se totiž mohou ještě třikrát představit na juniorském šampionátu. "Příští sezonu bereme jako seznamovací mezi seniory. Uděláme však vše pro to, abychom se solidně umístili," slíbila Horklová. Čeští reprezentanti však mají již nyní vyjetou i účast na seniorském MS, kde by se mohli pokusit kvalifikovat na olympiádu v roce 2018.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články