Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sportovní dvojice Duhamelová, Radford obhájila světový titul

Boston (USA) - Sportovní dvojice Meagan Duhamelová, Eric Radford díky životní volné jízdě obhájila světový titul. Kanadští krasobruslaři nechali na šampionátu v Bostonu za sebou vítěze krátkého programu Číňany Suej Wen-ťing a Chan Cchunga. Bronz při společném debutu na MS získali němečtí reprezentanti Aliona Savchenková a Bruno Massot. Pomohlo jim k tomu také selhání olympijských šampionů Taťjany Volosožarové a Maxima Traňkova, kteří se kvůli pokažené volné jízdě propadli ze třetí na šestou příčku.

Meagan Duhamelová a Eric Radford
zdroj: ČTK/AP

První dvě dvojice po krátkém programu ve volné jízdě vsadily na riziko. Jako první se pokusili zaskočit soupeře Suej Wen-ťing a Chan Cchung. Po výborném čtverném twistu ale přišel pád při pokusu o odhozený čtverný salchow. Museli čekat, jak pojedou soupeři, ale nakonec to nestačilo pouze na Kanaďany.

Ti byli stejně jako v krátkém programu bezchybní. Za doprovodu písně zpěvačky Adele skočili sólový trojitý lutz, který zařadili jako jediní z největších favoritů, a zvládli i odhozený čtverný salchow. Přidali k tomu precizní provedení všech ostatních prvků a znovu i velký příval emocí. Po skončení volné jízdy Duhamelová poskakovala radostí a jejímu partnerovi se zaleskly v očích slzy štěstí. Kanaďané poprvé v kariéře dostali za volnou jízdu přes 150 bodů a ujali se vedení.

Z čela je reálně mohli sesadit jen Volosožarová s Traňkovem. Těmto ruským krasobruslařům se ale naděje na zlato prakticky rozplynula hned v první minutě volné jízdy, kdy se partner u trojitého salchowu dotkl rukou ledu a udělal výpad, čímž přerušil plánovanou kombinaci. Přišla další chyba u odhozeného trojitého rittbergeru a především úplně pokažená jedna ze zvedaných figur. Rusové za ni nezískali ani bod, což znamenalo velkou bodovou ztrátu. Propadli se na šestou příčku, což na velké akci společně nezažili. Na žádném šampionátu od zahájení spolupráce v roce 2010 neskončili hůře než druzí.

Jejich selhání vyneslo k první společné medaili z MS Savchenkovou a Massota. Na bronz dosáhli, přestože zkušenější Savchenková ubrala jednu otáčku plánovanému trojitému salchowu a odhozený flip stejně jako v krátkém programu skončil dopadem na obě nohy.

Mistrovství světa v krasobruslení:

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Duhamelová, Radford (Kan.) 231,99, 2. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 224,47, 3. Savchenková, Massot (Něm.) 216,17, 4. Stolbovová, Klimov 214,48, 5. Tarasovová, Morozov 206,27, 6. Volosožarová, Traňkov (všichni Rus.) 205,81.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články