Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Snem je kvalifikovat se na olympiádu, hlásí před MS Dušková s Bidařem

Praha – Příští týden se v Helsinkách představí ti nejlepší světoví krasobruslaři. Na chladném finském ledu nebudou chybět ani juniorští mistři světa Anna Dušková a Martin Bidař. Juniorský šampionát obětovali jedinému cíli: kvalifikovat se na olympijské hry. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Podívejte se na program vysílání.

Anna Dušková a Martin Bidař
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Nestihli bychom se důkladně připravit na seniorský šampionát, který je pro nás zásadní, jelikož se jedná o kvalifikace na olympijské hry v Pchjončchangu, což je náš cíl," vysvětlil neúčast na juniorském MS Martin Bidař.

Zvýšený tlak si svěřenci trenérky Evy Horklové připustit nechtějí. "Náš sen je kvalifikovat se na olympiádu, ale to bude hodně těžké. Svůj cíl nevnímáme jako konkrétní umístění, ale jde nám o to, abychom byli sami spokojení se svým výkonem. Také hodně záleží na tom, aby s námi byla spokojená trenérka, protože když nás ona pochválí, je to snad ta nejlepší odměna," usmála se Dušková.

Obě mistrovství absolvovat nechtěli. V juniorské kategorii jsou trochu odlišné požadavky a pro pár by bylo velmi náročné jízdy modifikovat. "Museli bychom trénovat dvě rozdílné verze programů – místo trojitého toeloopa v seniorském krátkém programu bychom dělali dvojitého axela, který je povinný v juniorech. V seniorské volné jízdě je k tomu jedna zvedačka navíc a jízda je celkem o 30 vteřin delší," vysvětlil Bidař.

Příprava na vrchol sezony se ničím nelišila od ostatních závodů. "V tréninku jezdíme programy vcelku a nic nevynecháváme. Každý den jedeme vždy krátký program i volnou jízdu, k tomu absolvujeme hodiny baletu a posilování," uvedla Anna Dušková.

Na mistrovství světa předvedou prakticky stejný program jako na lednovém mistrovství Evropy v Ostravě, kde při své premiéře obsadili sedmou příčku. "Změny jsou pouze minimální, jenom pár pohybů v choreografii," podotkl Bidař.

Na základě výsledků z MS se zaplní šestnáct z dvaceti olympijských míst pro kategorii sportovních dvojic. Některé země mohou díky výsledkům svých krasobruslařů získat až tři místa na ZOH. Krasobruslaři ze států, které si nezajistí účast z MS, budou mít šanci zabojovat o zbývající čtyři místa na podzimní dodatečné kvalifikaci. Na mistrovství světa je přihlášeno 28 sportovních dvojic. Bodový zisk z ostravského ME by český pár na loňském MS zařadil na desátou příčku.

Českou reprezentaci na mistrovství světa v Helsinkách tvoří kromě sportovní dvojice Dušková, Bidař také Michaela Lucie Hanzlíková (ženy), Michal Březina (muži) a taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články