Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

RUSADA chce pro Valijevovou trest: napomenutí a ponechání zlaté olympijské medaile

Velký krasobruslařský talent má velký dopingový problém, který stále nekončí. Ruská antidopingová agentura RUSADA se kvůli případu mladičké Rusky Kamily Valijevové obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS). Na rozdíl od vlastní disciplinární komise, která nechala dopingový nález bez postihu, chce pro závodnici trest. Navrhuje ale jen napomenutí a žádá ponechání zlaté medaile z olympijské soutěže družstev.

Kamila Valijevová
zdroj: Reuters

CAS potvrdil, že ke kauze registruje tři různá odvolání. Jako první se tento týden na arbitráž obrátila Světová antidopingová agentura (WADA), kterou bezprostředně následovala Mezinárodní bruslařská unie (ISU). WADA požaduje pro šestnáctiletou závodnici čtyřletý zákaz startů, ISU chce nechat rozhodnutí o délce trestu na arbitráži.

ISU ale rovněž požaduje diskvalifikaci Valijevové ze všech soutěží od data pozitivního nálezu, který měla v prosinci 2021 na ruském šampionátu. Arbitráž tak má rozhodnout i o konečném pořadí soutěže družstev v krasobruslení na loňských olympijských hrách v Pekingu.

Informace o dopingovém nálezu Valijevové byla zveřejněna až po úvodním olympijském závodu. Mezinárodní olympijský výbor kvůli kauze odložil udělení medailí, ruské krasobruslařce ale umožnil nastoupit do soutěže žen. V ní byla hlavní favoritkou, ale vystoupení pod tlakem okolností nezvládla a obsadila čtvrté místo.

Případ vyšetřovala ruská antidopingová agentura, která uznala, že Valijevová porušila pravidla, ale neshledala, že by tak učinila úmyslně nebo z nedbalosti. Mladá krasobruslařka se hájila tvrzením, že se jí zakázaná látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků. Disciplinární komise RUSADA se rozhodla nechat kauzu bez potrestání.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články