Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Příliš mnoho čtveráků? Jejich počet by se měl omezit, tvrdí Chan

Tokio - Smršť čtverných skoků v mužském krasobruslení může vést ke zraněním, obává se trojnásobný mistr světa Patrick Chan. Mladá těla závodníků nastupující generace podle něj bolest maskují. Míní, že Mezinárodní bruslařská unie (ISU) by měla uvažovat o omezení počtu čtverných skoků ve volných jízdách. Chan se ale obává, že federace nezakročí, dokud se skutečně někdo nezraní.

Patrick Chan
zdroj: Getty Images

Všichni medailisté z mistrovství světa v Helsinkách, Japonci Juzuru Hanju a Šoma Uno a Číňan Ťin Po-jang, skočili ve volné jízdě čtyři čtverné skoky. Američan Nathan Chen jich při mistrovství čtyř kontinentů úspěšně zařadil hned pět. Se čtyřmi otáčkami krasobruslaři neskáčou jen toeloop a salchow, ale také rittberger, lutz a flip.

Pro tělo je to enormní zátěž. "Výhodou těch sedmnáctiletých, jako je Nathan a Šoma, je nesoulad mezi fyzickou zátěží, kterou procházejí jejich těla, a spoji do mozku, kterými se přenáší bolest. I v případě zranění je tělo díky mládí efektivní v rychlé regeneraci a maskování potenciálních zranění," řekl Chan.

Je nám líto, video expirovalo.
Dechberoucí volná jízda Juzurua Hanju

Světový šampion z let 2011 až 2013 se doučil čtverný salchow, aby byl konkurenceschopný. Poprvé v kariéře ve volné jízdě skočil tři čtverné skoky, ale stačilo to jen na páté místo. Do skokanských dostihů se zapojit nehodlá. "Budu se držet toho, co umím. Protože pokud bych se pokoušel o nemožné, buď bych byl příliš frustrovaný v okamžiku, kdy bych si sport neužíval, nebo bych se zranil a možná musel mít ve třiceti letech umělé kyčle," poznamenal šestadvacetiletý krasobruslař.

Do pateráku Chan nepůjde

Když zaslechl, že olympijský vítěz a mistr světa Hanju prohlásil, že vědecky jsou možné i skoky s pěti rotacemi, jen obrátil oči v sloup. "Když jsem vyhrál mistrovství světa v roce 2011, myslel jsem si, že během mého života nikdo nedokáže skočit čtverný lutz, ani jsem nemyslel na svou kariéru. Ale ukázalo se, že jsem se mýlil. Takže možná přijde i paterák, ale já to rozhodně nedokážu, protože moje tělo to nezvládne," uvedl Chan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články