Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Přežene se v Saitamě smršť japonské dokonalosti? Startuje krasobruslařské MS

Mistrovství světa v krasobruslení začíná velkou českou premiérou. Poprvé se na velké akci představí nově složená sportovní dvojice Hanna Abrazevičová a Martin Bidař. Z českých reprezentantů má největší naději na úspěch tradičně Michal Březina. Mezi ženami může na povedené mistrovství Evropy navázat jeho sestra Eliška. Pohledy fanoušků budou směřovat především k soubojům domácích krasobruslařů se zbytkem světa. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz. Krátký program sportovních dvojic startuje v noci z úterý na středu v 2:25, krátký program žen pak sledujte od 7:45.

Kategorie mužů bude podobně jako v posledních letech velkolepá podívaná. Po roční pauze se na MS vrací dvojnásobný olympijský vítěz a miláček japonského publika Juzuru Hanju, který vyléčil listopadové zranění kotníku.

Japonský fenomén v úterý absolvoval trénink, při kterém odskákal několik čtverných skoků. "Jsem připraven na tuhle soutěž. Cíl je vždycky zvítězit, ale nejen porazit soupeře, ale také překonat sám sebe. Těším se na závody," řekl svěřenec Briana Orsera.

V podobné situaci byl Hanju loni před olympiádou v Pchjongčchangu, před kterou rovněž léčil zraněný kotník. Tehdy se jednalo o jiný typ úrazu a Japonec obhájil olympijské zlato ze Soči, i když ještě nebyl stoprocentně fit. "Byla to cenná zkušenost, která mi pomůže. Byl jsem schopen se dát dohromady pro olympiádu, což mi dodalo sebedůvěru. A myslím, že posledním krokem ke štěstí je utrpení," poznamenal čtyřiadvacetiletý krasobruslař.

Domácí favorit by měl bojovat o zlato s dalším členem silného japonského týmu Šomou Unem, stříbrným olympijským medailistou a vítězem mistrovství čtyř kontinentů, a obhájcem světového titulu Nathanem Chenem z USA.

Březina bude chtít ve světové konkurenci navázat na vydařená vystoupení z první poloviny sezony, kdy skončil dvakrát druhý v závodech Grand Prix. Evropský šampionát se mu tolik nepodařil a skončil sedmý. Na loňském MS díky vydařené volné jízdě uzavřel první desítku.

Bidař s Abrazevičovou pojedou i volnou jízdu

Potřetí bude na mistrovství světa závodit Martin Bidař, který loni s Annou Duškovou skončil jedenáctý. Pak se ale rozešli a Bidař se dal dohromady s Abrazevičovou. Kvůli zranění šestnáctileté rodačky z Minsku nestihli zabojovat o ME, ale kvalifikační kritéria pro MS na poslední chvíli splnili. V Saitamě budou hlavně sbírat zkušenosti. V devatenáctičlenném startovním poli mají jistotu volné jízdy.

Neporazitelnost v této sezoně budou hájit Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres. Na mistrovství Evropy porazili i úřadující vicemistry světa Jevgeniji Tarasovovou a Vladimira Morozova z Ruska. K favoritům budou patřit i stříbrní olympijští medailisté Suej Wen-ťing a Chan Cchung z Číny, jejichž sezonu ale narušily zdravotní problémy.

Obhájci titulů z Milána a nejlepší česká umístění:

Muži: Nathan Chen (USA), ...10. Michal Březina

Ženy: Kaetlyn Osmondová (Kanada)

Sportovní dvojice: Aliona Savchenková, Bruno Massot (Německo)

Taneční páry: Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (Francie)

Mezi ženami budou domácí fanoušci vkládat naděje zejména do objevu této sezony Riky Kihiraové, která s přispěním trojitých axelů vyhrála finále Grand Prix i mistrovství čtyř kontinentů. Na mistrovství světa bude šestnáctiletá Japonka závodit poprvé.

Ve finále Grand Prix Kihiraová porazila i olympijskou šampionku Alinu Zagitovovou z Ruska, která pak po pokažené volné jízdě skončila druhá i na ME za krajankou Sofií Samodurovovou. Do ruského týmu se vrátila světová šampionka z let 2016 a 2017 Jevgenija Medveděvová, které se po letním odchodu k Brianu Orserovi v Grand Prix nedařilo a nebyla v nominaci na ME. Pro MS ale nahradila Stanislavu Konstantinovovou, přičemž dostala přednost před třetí ženou finále GP Jelizavetou Tuktamyševovou.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Třiadvacetiletou Březinovou, která se na ME blýskla životním desátým místem, čeká šesté MS. Jejím maximem jsou 18. místa z let 2014 a 2018.

Na čtvrtý světový titul budou útočit francouzští tanečníci Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, kteří od roku 2015 prohráli na MS jen předloni s Kanaďany Tessou Virtueovou a Scottem Moirem. Také nyní jim budou chtít zkomplikovat cestu za dalším zlatem hlavně zámořské páry.

Program vysílání MS v krasobruslení

Středa

02:25 krátký program sportovních dvojic

07:45 krátký program žen

Čtvrtek

02:25 krátký program sportovních dvojic

07:55 krátký program mužů

Pátek

03:55 rytmické tance

09:25 volné jízdy žen

Sobota

04:25 volné tance

09:25 volné jízdy žen

Neděle

06:55 závěrečná exhibice

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články