Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nemůže trénovat s partnerkou, ale nezoufá si. Lepší časy se blíží, říká krasobruslař Bidař

Vzhledem k pandemii koronaviru musí někdejší juniorský mistr světa Martin Bidař trénovat stovky kilometrů daleko od své ruské partnerky Jelizavety Žukové. Přitom je to teprve pár dní, co se o nich může hovořit jako o nové tuzemské sportovní dvojici. S šestnáctiletou rodačkou z Jekatěrinburgu bruslí od loňského léta, ale až 1. dubna dostala Žuková povolení reprezentovat Česko.

Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková a Martin Bidař
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Bidař po předloňském rozchodu s Annou Duškovou, se kterou startovali na ZOH v Pchjongčchangu, vystřídal dvě partnerky. Loni závodil na mistrovství světa s Hannou Abraževičovou, s níž se poté kvůli rozdílné výkonnosti rozešel.

Novou partnerku našel v Rusku, ale uvolnění od tamní federace trvalo tři čtvrtě roku. Na mezinárodní scéně se proto prezentovat nemohli. "Původně jsme se chtěli ukázat už tuhle sezonu, ale nepovedlo se to," posteskl si Bidař v rozhovoru, jejž ČTK poskytl krasobruslařský svaz.

Mohli sice absolvovat jen tréninkové domácí závody, ale Bidař si postupný progres pochvaloval. "Naše prvky se obecně vylepšily a hlavně jsou víc konzistentní. Zlepšili jsme kvalitu, už to není jednou dobře, jednou špatně, ale víc pokusů za sebou se daří," popisoval.

Odlet na poslední chvíli

Společně se připravují v Moskvě, odkud ovšem Bidař 21. března vzhledem k vývoji situace kolem koronaviru odcestoval.

"Bylo to docela hektické. Nakonec jsme se rozhodli, že já pojedu domů a uvidíme, jak se to vystříbří. Zatím se to teda nestříbří, ale určitě se lepší časy blíží. Odletěl jsem z Moskvy skoro posledním letadlem, kterým jsem mohl," uvedl jednadvacetiletý Bidař.

Krasobruslaři ze skupiny ruské trenérky Niny Mozerové se v těžké době schází přes on-line aplikaci. "Je to jiné, ale je to i sranda, má to svoje. Trenéři nám říkají, co máme dělat. Máme nějaké pomůcky. Cvičíme dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne," vysvětlil Bidař, jenž na zahradě střídá posilování s baletní průpravou.

Bidař i Žuková řeší aktuálně také školní povinnosti. Chtěli by začít co nejdříve společně závodit, ale musejí se naučit nový krátký program a počkat na vývoj pandemie koronaviru. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články