Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Na zimní stadiony se zapomnělo. Strop ani individuální distanc není problém, vzkazují krasobruslaři vládě

V patové situaci se po částečném rozvolnění opatření spojených s koronavirem ocitli krasobruslaři. Mohou individuálně i v párech trénovat, ale nikoli na ledě - zimní stadiony jsou totiž stále zavřené. Šéf českého krasobruslení Stanislav Žídek a uznávaní mentoři Kateřina Kamberská s Tomášem Vernerem se přitom shodují, že pro uzavření arén pro trénink není důvod. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Hosty čtvrtečního vydání Studia ČT sport budou od 12:30 předseda NSA Milan Hnilička a právník ČUS Daniel Viduna.

Michal Březina
zdroj: Reuters

Při uvolňování vládních opatření se tento týden otevřela fitness centra, ale o krytých ledových plochách se ve veřejném prostoru příliš nemluví.

"Český krasobruslařský svaz i Vysokoškolské sportovní centrum vypracovaly několik materiálů, které sdílely s Národní sportovní agenturou (NSA), ale protlačit je do vládních rozvolňujících opatření není jednoduché. Zatím se to nedaří," uznal Verner.

"Situace je opravdu složitá. Nepomáhá nám ani fakt, že hokejistům skončila sezona, a proto na otevření stadionů netlačí. Krasobruslaři by se na led potřebovali vrátit, aby na něm mohli kombinovat trénink se suchou přípravou," dodal mistr Evropy z roku 2008, který je mimo jiné vedoucím sekce krasobruslení ve Vysokoškolském sportovním centru Victoria.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport o situaci v krasobruslení

Zajištění bezpečného fungování tréninků přitom dle jeho názoru není složité, což kvituje i členka trenérsko-metodické komise svazu Kamberská.

"Hodně se toho napsalo o vysokých stropech v hobby marketech. Zimní stadiony je mají také, rozměr ledové plochy je 30 na 60 metrů, a pakliže na ní bude deset lidí, podmínku splňujeme s mnohonásobnou rezervou."

"A další z věcí je fakt, že jsme sport individuální. V krasobruslařském tréninku je snahou se na ledě skoro vůbec nepotkat a dvoumetrová vzdálenost je opravdu minimální pro to, aby závodníci mohli bruslit a skákat," konstatovala Kamberská.

"Na zimní stadiony se zapomnělo," doplnil prezident Českého krasobruslařského svazu Žídek.

Příprava na ledě je v těchto měsících klíčová

Stejně jako plavci v posledních týdnech hlásili, že ztrácejí cit pro vodu, krasobruslaři ztrácejí cit pro led. A přicházejí měsíce, během nichž mají pracovat na nových dovednostech a skládat nové jízdy.

"Je to vlastně jediné období, kdy se opravdu můžete věnovat nácviku nových prvků. Ač se zdá, že jsme zimním sportem, tohle období je pro nás naprosto klíčové," zakončila Kamberská.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články