Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na olympiádě by neměli startovat, prohlásil o Rusech šéf amerického krasobruslení

New York – Státem řízený doping v Rusku vyprovokoval významného představitele dalšího sportu k tomu, aby se postavil proti účasti Rusů na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Proti je předseda amerického krasobruslařského svazu Sam Auxier.

Krasobruslařské šampionky na olympiádě v Soči
zdroj: AP

"Myslím, že by na olympiádě neměli startovat," prohlásil Auxier. "Řídil to stát, byl to obří a dobře organizovaný program sloužící k podvádění. Měli by za to velmi tvrdě zaplatit. Jestli si bruslařská unie a Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nechtějí poškodit pověst, měly by být nekompromisní," dodal.

Rozsáhlý dopingový skandál odstartovaly zprávy z vyšetřování Světové antidopingové agentury a Rusku kvůli tomu hrozilo vyřazení z loňských letních her v Riu de Janeiro. Minulý týden se navíc zástupci devatenácti antidopingových organizací shodli na tom, že Rusko by mělo být plošně vyloučeno ze všech mezinárodních soutěží.

Rusko mělo státem organizovaný dopingový program vyvíjet minimálně od her v Londýně v roce 2012 až do olympijských her v Soči před dvěma lety. MOV kvůli tomu nechal znovu prověřit všechny vzorky ruských reprezentantů a podle médií je mezi podezřelými i krasobruslařka Adelina Sotnikovová, který jako první Ruska v historii získala olympijské zlato v kategorii žen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články