Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Mrázkovi i přes pád vybruslili v Turíně bronz. Mužům letos poprvé kraloval Uno

Japonský mistr světa Šoma Uno po vydařeném čtvrtečním představení zajel excelentní volnou jízdu a s celkovým ziskem 304,46 bodu si v Turíně vybruslil zlato. Čistou jízdou se čtverným axelem se Ilja Malinin posunul na třetí místo. Bronzové příčky patřily i přes další pád českému juniorskému páru Kateřině a Danielovi Mrázkovým. Nejvyšší stupně připadli stejně jako v dospělácké kategorii Kanaďanům. Finále Grand Prix završila výhrou Japonka Mai Miharaová.

Čtyřiadvacetiletý Uno se po krátkém programu držel s nejvyšším bodovým ohodnocením sezony 99,99 bodu na prvním místě. Svoji aktuální formu v sobotním finále Grand Prix potvrdil. Za jízdu s pěti čtvernými skoky získal 204,47 bodu a jako první překonal v této sezoně dvousetbodovou hranici. Celkovým triumfem si tak japonský mistr světa připsal letošní první zlato.

Čistou jízdu zajeli i jeho největší konkurent a dosavadní favorit sezony Američan Ilja Malinin a Japonec Sota Jamamoto. Malinin po nevydařeném krátkém programu skočil čtverného axela a z páté příčky poskočil v Turíně na celkový bronz. Za vítězným Unem zaostal o více než 32 bodů. Druhý Japonec Jamamoto si připsal celkově 274,45 bodu.

Aktuální světová šampionka v kategorii žen Kaori Sakamotová na rozdíl od Una vedoucí pozici po krátkém programu neudržela. Ve volné jízdě ztratila skokanskou jistotu, hned několika skokům ubrala otáčky a propadla se až na pátou příčku. Zastoupila ji jiná Japonka Mai Miharaová. Vítězka letošního mistrovství čtyř kontinentů navzdory pádu u rittbergeru předvedla nejlepší volnou jízdu a na dvě výhry v letošních závodech Grand Prix navázala triumfem ve finále.

Porazila bezmála o 11 bodů juniorskou mistryni světa Isabeau Levitovou, která poskočila z pátého místa až na druhou příčku. Z bronzu se radovala jediná Evropanka ve finále Loena Hendrickxová z Belgie.

Finálové Grand Prix v Turíně patřilo Japoncům
zdroj: Profimedia

Mrázkovi vybojovali juniorský bronz

I přes další pád ve finálovém představení volného programu zajel český pár Kateřina a Daniel Mrázkovi lepší jízdu než jejich soupeři, a vybruslili si bronzové medaile. V juniorské kategorii je to první cenný kov po šesti letech na Grand Prix. Naposledy ji v roce 2016 získali stříbrní Anna Dušková a Martin Bidař.

České juniory, kteří byli v Turíně favority soutěže tanečních párů, tentokrát zradila zvedaná figura. Stejně jako v rytmickém tanci dostali dvoubodovou penalizaci za pád obou bruslařů. "Samozřejmě jsme hodně naštvaní, strašně nás to mrzí. Vůbec nejsme spokojení s tím, co jsme dneska zajeli," uvedl devatenáctiletý Mrázek v tiskové zprávě.

Zbytek volného tance po chybě z úvodu zvládli, ale i tak zaostali téměř o osm bodů za svým osobním rekordem. "Budeme teď pracovat na tom, abychom se prostřednictvím tady toho závodu zlepšili, vzali si z toho třeba ponaučení a přetvořili to v něco dobrého," dodal Mrázek.

Od stříbrných Korejců je dělil bod. Ze zlata se radovali se suverénním výkonem Kanaďané Nadia Bashynská a Peter Beaumont. Jejich krajané Piper Gilesová a Paul Poirier dominovali s celkovým výkonem 215,64 bodu v závodu dospělých. Stříbrní skončili se ztrátou necelých 4 bodů Američané Madison Chocková a Evan Bates.

V neděli je na programu závěrečná exhibice. Její přímý přenos vysílá exkluzivně od 14 hodin ČT sport Plus.

Finále seriálu Grand Prix v krasobruslení v Turíně:

Muži: 1. Uno 304,46, 2. Jamamoto (oba Jap.) 274,35, 3. Malinin (USA) 271,94.

Ženy: 1. Miharaová (Jap.) 208,17, 2. Levitová (USA) 197,23, 3. Hendrickxová (Belg.) 196,35.

Taneční páry: 1. Gillesová, Poirier (Kan.) 215,64, 2. Chocková, Bates (USA) 211,94, 3. Guignardová, Fabbri (It.) 206,84.

Junioři:
Taneční páry: 1. Bashynská, Beaumont (Kan.) 167,26, 2. Limová, Je Quan (Korea) 162,53, 3. Mrázková, Mrázek (ČR) 161,54.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články