Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Mistry světa jsou ve světovém rekordu Papadakisová a Cizeron, Taschlerovi skončili třináctí

Tanečníci Natálie a Filip Taschlerovi obsadili třináctou příčku na mistrovství světa v krasobruslení. Ve volném tanci si o dvě místa pohoršili, přesto se postarali o nejlepší české umístění v této kategorii od roku 1998. Tehdy skončili na světovém šampionátu dvanáctí Kateřina Mrázová a Martin Šimeček. Mistrovství světa v Montpellier mělo podle očekávání zlatou domácí tečku. Pátý světový titul získali Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.

Je nám líto, video expirovalo.
Volný tanec sourozenců Taschlerových na mistrovství světa

Mladý český sourozenecký pár na životní rytmický tanec ve volném tanci úplně nenavázal. Partnerka chybovala v twizzlech a celkově získali 99,68 bodu za druhou část soutěže, což bylo zhruba o bod méně než na olympijských hrách. Měli čtrnáctý volný tanec a v celkovém hodnocení se před ně dostali Kanaďané Marjorie Lajoieová a Zachary Lagha a finský pár Juulia Turkkilaová, Matthias Versluis.

Po loňském 22. místě zaznamenali Taschlerovi výrazné zlepšení na MS, i když Natálie dnešní jízdu při čekání na známky oplakala. "Byly to spíš emoce, žádný úraz ani zranění. Jen týden před odjezdem jsem dostala zánět v kotníku. To byla nejzávažnější věc, co mě dělalo nervózní," řekla k tomu při on-line tiskové konferenci.

Vzhledem k absenci ruských párů, které nesměly startovat kvůli invazi na Ukrajinu, je jejich umístění v Montpellier srovnatelné s 16. příčkou z olympiády v Pekingu. Byli sedmým evropským párem tohoto mistrovství. Postarali se o nejlepší český výsledek za 24 let, kdy ještě nebyli na světě. "Je vidět, že tance jdou dopředu.My se budeme snažit tlačit co nejvíc, tohle určitě není finální cíl, který jsme si stanovili. Cíle máme úplně jinde, budeme bojovat," řekl Taschler. Jeho sestra byla konkrétní v tom, kam směřují. "Na nějakou tu medaili, určitě," poznamenala.

O vítězném tanečním páru nebylo pochyb. Papadakisová a Cizeron nedali soupeřům šanci. Olympijští šampioni za doprovodu Elegie francouzského skladatele Gabriela Faurého ukázali, jak při mimořádně obtížných prvcích umějí prožít každý tón. Odměnou jim byl potlesk vestoje od fanoušků, v jejichž očích se někdy leskly i slzy dojetí, a známka 137,09 bodu znamenající nový světový rekord. Vlastní maximum z roku 2019 vylepšili o půl bodu.

Pátým titulem se osamostatnili na druhém místě historických tabulek. O jeden více získal jen sovětský pár Ljudmila Pachomovová a Alexandr Gorškov v 70. letech minulého století. Od roku 2015 nevyhráli pouze dvakrát. V roce 2017 je porazili Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir a loni se šampionátu nezúčastnili. Jestli po pátém titulu přijde jejich loučení, není jasné.

"Byla to jedna z nejkrásnějších soutěží naší kariéry. Cítili jsme neuvěřitelnou podporu a jsme šťastní, jak jsme to zvládli. Publikum je neuvěřitelné, před takhle plnými ochozy jsme ještě nebruslili. Dělaly takový hluk, bylo to velmi emotivní," řekl Cizeron.

Na stupně vítězů francouzské krasobruslaře doprovodily dva americké páry. Pozici jedniček v týmu Spojených států potvrdili Madison Hubbellová a Zachary Donohue, kteří po zisku olympijského bronzu obhájili světové stříbro. "Jeli svůj poslední závod, končí po sezoně. Trénovali jsme s nimi během olympiády, hodně jsme se spřátelili. Natka se s Američany pak fotila, jsou úžasní," popisoval Taschler.

Po šesti letech se na stupně vítězů vrátili Madison Chocková s Evanem Batesem, kteří mají ve sbírce stříbro z roku 2015 a bronz z MS 2016. Všichni medailisté trénují ve stejné montrealské skupině s trenéry Romainem Haguenauerem, Marie-France Dubreuilovou a Patricem Lauzonem. V zákulisí spolu šprýmovali. "Jsem strašně vděčná a máme obrovské štěstí, že můžeme být obklopeni na pódiu nejbližšími přáteli. Myslím si, že je to velmi vzácné. Myslím, že přátelství je to, co na konci zůstává," řekla Papadakisová.

Taneční páry - konečné pořadí:

1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 229,82, 2. Hubbellová, Donohue 222,39, 3. Chocková, Bates (všichni USA) 216,83, 4. Guignardová, Fabbri (It.) 209,92, 5. Gillesová, Poirier (Kan.) 202,70, 6. L. Fearová, Gibson (Brit.) 198,17, ...13. Taschlerová, Taschler 172,23.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články