Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krátký program žen ovládla Sotnikovová

Záhřeb – Krátký program žen ovládla na mistrovství Evropy v Záhřebu Adelina Sotnikovová. Šestnáctiletá Ruska za sebou nechala v úvodní části soutěže italskou obhájkyni titulu Carolinu Kostnerovou a další závodnici z Apeninského poloostrova Valentinu Marcheiovou. Česká reprezentantka Eliška Březinová obsadila v krátkém programu 30. místo a šampionát pro ni skončil. 

Adelina Sotnikovová
zdroj: Getty Images

Šestnáctiletá Sotnikovová v krátkém programu na španělské rytmy zvládla kombinaci dvou trojitých toeloopů, trojitý flip i dvojitý axel. Bezchybný program jí vynesl 67,61 bodu a do sobotních volných jízd půjde s náskokem bezmála tří a půl bodu před Kostnerovou.

Ta sice dostala nejvyšší známku za programové komponenty, ale v technické hodnotě jízdy za svou o devět let mladší konkurentkou výrazně zaostala. O vyšší zisk ji připravil pád po druhém trojitém toeloopu v kombinaci. Podobně jako Kostnerová chybovala i další favoritka Jelizaveta Tuktamyševová. Druhá z šestnáctiletých Rusek, která v prosinci opanovala domácí šampionát, zařadila místo trojitého lutzu jen dvojitý a navíc čistě neskočila ani axel. Kvůli tomu v krátkém programu skončila až čtvrtá.

O bod ji předčila další zkušená Italka Marcheiová. Ta zajela životní krátký program s kombinací trojitého lutzu s dvojitým toeloopem a má šanci získat první velkou medaili. Na evropském šampionátu je jejím maximem páté místo z roku 2007, loni skončila osmá. Březinová marně útočila na postup do sobotních volných jízd. Chybovala u axelu i piruet, a i když si výkonem 40,98 o více než čtyři body vylepšila osobní rekord, zaostala za finálovou čtyřiadvacítkou o bezmála pět bodů.

Ženy - krátký program: 1. Sotnikovová (Rus.) 67,61 ,b. 2. Kostnerová 64,19, 3. Marcheiová(obě It.) 58,22, 4. Tuktamyševová 57,18, 5. J. Helgessonová 55,04, 6. V. Helgessonová (obě Švéd.) 54,77, ...30. Březinová (ČR) 40,98.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články