Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Krátký program na MS ovládli Japonci, sportovním dvojicím kralovali Američané

Krasobruslařský šampionát ve francouzském Montpellier pokračoval krátkým programem mužů. Nejlepší byl na ledě Šoma Uno, který má před volnými jízdami náskok čtyř bodů před krajanem Jumou Kagijamou, třetí je další z Japonců Kazuki Tomono. Sportovním dvojicím vládli Alexa Knierimová a Brandon Frazier, kteří tak získali pro USA po 43 letech světový titul ve sportovních dvojicích. 

Je nám líto, video expirovalo.
Krátký program Šomy Una

Pokud jde o výkony, byl světový šampionát i bez olympijského šampiona a vítěze posledních tří MS Nathana Chena možná ještě vyrovnanější v té maximální kvalitě než olympijská soutěž. Zatímco na OH překonala stovku jen trojice nejlepších, tentokrát to byli hned čtyři závodníci, neboť se dařilo i čtvrtému Iljovi Malininovi z USA. Všichni zařadili úspěšně dva čtverné skoky.

Nejvyšší hodnocení v obou sadách známek měl bronzový olympijský medailista Uno, kterému to vyneslo 109,63 bodu. Tím se zařadil na třetí místo historických tabulek hned za Chena a dvojnásobného olympijského vítěze Juzurua Hanjua, který na mistrovství světa nezávodí kvůli zranění kotníku. Téměř o čtyři body zpět je obhájce světového stříbra a druhý muž olympijské soutěže Kagijama, jenž doplatil na protočku po trojitém axelu.

Nečekanou šanci zatím naplno využívá třiadvacetiletý Tomono. Na japonském šampionátu skončil až pátý a nevešel se do olympijského týmu. Místo toho absolvoval mistrovství čtyř kontinentů, kde získal stříbro. Na MS se dostal až jako druhý náhradník poté, co se zranil plánovaný záskok za Hanjua Kao Miura. Vedl si excelentně, poprvé v kariéře se dostal přes sto bodů a ziskem 101,12 se zařadil na třetí pozici.

Japonskou dominanci se bude snažit narušit sedmnáctiletý Malinin. Na americkém šampionátu skončil druhý za Chenem, ale v olympijské nominaci před ním americký svaz upřednostnil zkušeného Jasona Browna. Pro MS potřeboval splnit v uznávaném mezinárodním závodě kvalifikační body za krátký program, kvůli čemuž jel na konci února na menší závody do Nizozemska. Uspěl a mohl poprvé závodit na vrcholné seniorské scéně. Zvládl čtverný lutz i kombinaci čtverného a trojitého toeloopa a měl druhou nejvyšší technickou známku v dnešní části soutěže. V dalších aspektech na zkušenější závodníky zatím ztrácí, ale i tak dostal 100,16 bodu a dělí ho necelý bod od medaile.

Na mistrovství světa nejsou ruští krasobruslaři, kteří by se ale v této konkurenci jen těžko prosazovali na průběžné medailové příčky. Naopak nechyběl zástupce okupované Ukrajiny Ivan Šmuratko. Dvacetiletý krasobruslař nastoupil místo tradičního kostýmu do krátkého programu v ukrajinském tréninkovém tričku, aby zviditelnil národní barvy. Po pádu v kombinaci obsadil 22. příčku a kvalifikoval se do sobotních volných jízd.

Je nám líto, video expirovalo.
Volná jízda zlaté sportovní dvojice Knierimová–Frazier

Sportovní dvojice pro USA

Alexa Knierimová a Brandon Frazier získali pro USA po 43 letech světový titul ve sportovních dvojicích. Na šampionátu v Montpellier nejlépe využili absence silných ruských a čínských párů, které obsadily prvních pět příček na únorové olympiádě. Vedení po krátkém programu potvrdili životní volnou jízdou.

K té přitom nastupovali po nepříjemné situaci, když jejich průběžně druzí krajané Ashley Cainová-Gribbleová a Timothy Leduc nedokončili svůj program. Partnerka upadla při úvodním sólovém i odhazovaném skoku, a když přišel její další karambol po sólovém trojitém salchowu, zůstala ležet na ledě a ukazovala si na hlavu. Nebylo jasné, zda se udeřila při pádu, nebo už měla problémy předtím. Byla viditelně otřesená a nemohla pokračovat.

Třicetiletá Knierimová, které v této sezoně pomáhal se sólovými skoky i Michal Březina, a o rok mladší Frazier byli po šestém místě na olympijských hrách v prořídlém startovním poli největšími favority na zlato. Dvojice, která se po úspěšných kariérách s předchozími partnery dala dohromady na jaře 2020, psychický tlak ustála. Ve volné jízdě zvládli kombinaci trojitého a dvojitého toeloopu, sólový trojitý salchow i oba trojité odhazované skoky. S výjimkou úvodního twistu měli všechny prvky na nejvyšší úroveň a svou rekordní známku za volnou jízdu z olympijských her vylepšili bezmála o šest bodů.

Už když dokončili svůj program, věděli, že jsou světovými šampiony. Dokázali to jako třetí americký pár v historii. "Nemohl bych chtít lepší způsob, jak zakončit sezonu. Zakončit sezonu takovým programem, o tom jsem mnohokrát snil. Ale je to ještě lepší," radoval se Frazier.

Nakonec v součtu zvítězili o více než jednadvacet bodů před Japonci Riku Miuraovou a Rjuičim Kiharou. Těm se totiž příliš nevedlo, chybovali u sólových skoků a partnerka spadla po odhozeném trojitém rittbergeru. Jen díky náskoku po krátkém programu se udrželi před Kanaďany Vanessou Jamesovou a Ericem Radfordem. Stříbrem se postarali o největší japonský úspěch a teprve druhou japonskou medaili v této kategorii na MS.

Takřka na domácí půdu se vrátila Jamesová, která se sice narodila v Británii, ale dlouho reprezentovala Francii s Morganem Cipresem. Společně to před čtyřmi lety dotáhli k bronzu na MS. O rok později pak vyhráli ME a ukončili kariéru. Loni se při televizní show v Kanadě potkala Jamesová s dalším vysloužilým krasobruslařem Radfordem, který s Meghan Duhamelovou vyhrál MS 2015 a 2016. Zkusili si zabruslit společně a rozhodli se pro comeback. Na olympijských hrách se neprosadili a skončili dvanáctí, ale světový šampionát se jim vydařil.

Volnou jízdu po chybě v úvodní kombinaci předvedli ve velkém stylu a novou spolupráci ozdobili bronzovou medailí. "Mám pocit, že si všechno sedlo, když to bylo potřeba. Bojovali jsme do konce, ale nemysleli jsme na prvky, prostě jsme jeli a cítili jsme se velmi pohodlně na ledě, jako doma," radovala se Jamesová. Jen nepříjemné okolnosti její štěstí z medaile trochu kazily. "Jsme šťastní, že jsme na pódiu, ale rádi bychom tam byli za lepších okolností. Naše myšlenky jsou s Ashley, je zraněná," dodala.

Čeští reprezentanti Jelizaveta Žuková a Martin Bidař kvůli zranění na MS neodcestovali.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montpellier (Francie):

Muži - po krátkém programu: 1. Uno 109,63 bodu, 2. Kagijama 105,69, 3. Tomono (všichni Jap.) 101,12, 4. Malinin (USA) 100,16, 5. Grassl (It.) 97,62, 6. Zhou (USA) 95,84.

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Knierimová, Frazier (USA) 221,09, 2. Miuraová, Kihara (Jap.) 199,55, 3. Jamesová, Radford (Kan.) 197,32, 4. Safinová, Berulava (Gruz.) 191,74, 5. Haseová, Seegert (Něm.) 189,61, 6. Walshová, Michaud (Kan.) 176,02.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články