Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Krasobruslařský trenér Pechar: Petr Barna byl můj životní svěřenec

Sám byl výborným krasobruslařem, především se ale proslavil jako trenér špičkových českých talentů. František Pechar vedl svěřence Petra Barnu téměř nevídané dvě dekády a dostal jej až na evropský vrchol a k bronzu na olympiádě v Albertville. Pechar se tak nezdráhá tvrdit, že šlo o životní trenérský počin.

Petr Barna na OH v Albertville
zdroj: imago sportfotodienst

Sám Pechar byl jednou z největších československých nadějí po konci kariéry legendárního Ondreje Nepely. Jeho vrcholem bylo desáté místo, na které stále vzpomíná jako na zásadní životní okamžik. "Rozhodně si nejvíce vážím desátého místa z mistrovství Evropy. Bylo to po rodinné tragické události, kdy jsme těsně před šampionátem havarovali s rodiči. Mé desáté místo v Kolíně nad Rýnem byl pro mě takový životní předěl a úspěch," říká Pechar.

Po konci kariéry se vydal na trenérskou dráhu a platil za převratného trenéra, který začal ke krasobruslení přistupovat moderně a profesionálně. Pro své svěřence sestavil týmy odborníků, aby se nepodcenil žádný detail. A vyplatilo se. Jeho svěřencem byl mistr Evropy a bronzový medailista z Albertville Petr Barna.

"S Petrem jsme vytvářeli zajímavý tandem. Nebývá zvykem, aby někdo byl někým připravován šestnáct, sedmnáct let," popisuje svůj vztah s Barnou František Pechar. "Byl to životní svěřenec. Olympijská medaile z Albertville, to bylo takové dovršení. Celý olympijský cyklus ne že by byl pohodový a bezproblémový, ale už jsme byli v té špičce, počítalo se s námi. A stálo to hodně životních sil mě i Petra, ale nakonec se to vyplatilo," těší Pechara.

Je nám líto, video expirovalo.
Pechar: S Petrem Barnou jsme tvořili zajímavý tandem

Na Barnovi se krasobruslařský kouč v podstatě naučil trénovat. "Trenérka Míla Nováková mi ho tehdy přidělila jako caparta a řekla mi, že se na něm naučím trénovat. Asi jsem to dokázal i díky ní, protože prvních šest let skřípala nejen po Petrovi, ale i po mně, takže mě to řemeslo trenérské naučila," směje se Pechar. "I jí vděčím za to, že jsem se svými svěřenci, ať to byl Petr, Lenka (Kulovaná) nebo další, dotáhl tak daleko."

Na domácí šampionáty však příliš rád nevzpomíná. Barna debutoval na domácím mistrovství Evropy v Praze v roce 1988 a vstup na seniorskou dráhu mu příliš nevyšel. "Petr ještě v té době neovládal tehdy povinné cviky. V Praze pokazil první povinný cvik, takže byl v průlomovém postavení na třináctém místě, což potom napravil ve volných jízdách," přemítá dodnes Pechar.

"Očekávalo se od nás možná víc, v té sezoně se potom nezadařilo ani na olympijských hrách v Calgary. O to víc jsme ale potom povinné cviky trénovali, a oni je potom zrušili," směje se Pechar.

Barnovi podle jeho bývalého trenéra obecně příliš neprospívalo domácí prostředí. "Někdo má vyloženě rád domácí prostředí, třeba Lenka Kulovaná si to na mistrovství Evropy v roce 1993 užila a lidé ji táhli. Někdo je takový typ závodníka, že mu domácí prostředí nedělá dobře," vysvětluje krasobruslařský trenér.

Ze současné generace na Pechara nejvíce zapůsobila sportovní dvojice Dušková-Bidař, která skončila sedmá. "Co se týče našich mladých, Anička Dušková a Martin Bidař, to byla naprosto snová záležitost, výborní. Lucie Hanzlíková vstoupila skvěle, držme palce všem, ať se zadaří," raduje se Pechar.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články