Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krasobruslařka Žuková je už oficiálně Češka a může tak s Bidařem na olympiádu

Krasobruslařka Jelizaveta Žuková získala české občanství. Ruská rodačka tak může s Martinem Bidařem závodit v kategorii sportovních dvojic na únorových zimních olympijských hrách v Pekingu. Na evropských a světových šampionátech mohou mezinárodně složené dvojice reprezentovat vybranou zemi bez ohledu na občanství, ale pod pěti kruhy je nezbytné.

Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková a Martin Bidař
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Žuková s Bidařem až do úterka neměli formální jistotu, že budou moci v Pekingu využít místo, které pro Česko vybojovali na posledním mistrovství světa. Osmnáctiletá krasobruslařka dostala předvánoční dárek.

"Líza prošla procedurou stejně jako jiní sportovci, kteří o občanství žádají. Jsme rádi, že už je českou občankou a můžeme řešit další náležitosti. Sportovní dvojice se již může plně věnovat přípravě jak na evropský šampionát v Tallinnu, tak na cestu do olympijského Pekingu," uvedl předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Židek.

Žukovou čeká olympijská premiéra. Bidař už závodil na ZOH 2018 v Pchjončchangu, kde skončili s Annou Duškovou čtrnáctí. Po sezoně se ale někdejší juniorští mistři světa rozešli. Po působení s Hannou Abraževičovou našel dvaadvacetiletý Bidař stálou partnerku v Žukové.

Občanství jedné z krasobruslařek svaz řešil už před minulou olympiádou. Tehdy ho k reprezentaci českých barev potřebovala Kanaďanka Cortney Mansourová, která závodila v tanečním páru s Michalem Češkou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články