Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Komentátor Langer: Nejvíce se těším na návrat Kostnerové, dají se čekat ruské žně

Praha - Pět krasobruslařských nadějí má Česká republika před nadcházejícím mistrovstvím Evropy v Ostravě. Podle komentátora České televize Miroslava Langera má největší naději na cenný kov Michal Březina. Musel by ale předvést dokonalou jízdu. Představí se ale i velké naděje budoucnosti českého krasobruslení, sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař, diváci se také mohou těšit na návrat Caroliny Kostnerové a fenomenální ruské krasobruslaře.

Carolina Kostnerová
zdroj: Isifa

"Michal Březina bude daleko nejzkušenější z českých reprezentantů," popisuje Langer. "Charakteristikou českého týmu na ME je vůbec to, že je hodně obměněný, dosti nezkušený. Naopak pro Březinu to bude už desáté mistrovství Evropy," dodává komentátor ČT.

Šance na cenný kov ale u českého krasobruslaře a bronzového medailisty z ME 2013 nevidí až tak optimisticky. "Ruská krasobruslařská špička udělala obrovský skok dopředu a zbytek Evropy s výjimkou Javiera Fernandéze trochu tápe, jak je dohnat. Je to případ Francouzů, Italů, Němců, a trochu také Michala Březiny. Ten po loňské sezoně vyměnil trenéra, hledá nové impulzy s Rafaelem Aruťjunjanem, skvělým koučem, tak snad mu to bude fungovat," doufá Langer.

"Určitě očekávám, že by se měl dostat dost vysoko v první desítce. Jestli to půjde na medaile... Trojice Rusů a Fernandéz jsou na tom dlouhodobě výrazně lépe. Michal Březina bude muset zajet perfektně," soudí Langer.

Mezi muži se představí ještě jeden český závodník, sedmnáctiletý Jiří Bělohradský, pro kterého by bylo velkým úspěchem, kdyby zopakoval loňský výkon z evropského šampionátu a dostal se do volných jízd. "Je to závodník už s drobnými zkušenostmi, loni byl na mistrovství Evropy a už se tady dostal do volných jízd, letos to bude také jeho cíl. Ale jestli má třeba šanci přiblížit se první desítce, to by mu také musela nahrát shoda okolností," myslí si Langer.

Je nám líto, video expirovalo.
Langer: Největší šanci na medaili z Čechů bude mít Březina

Důležitá bude známost u rozhodčích, soudí Langer

Naopak další dva benjamínci z české nominace, Anna Dušková a Martin Bidař, by mohli pomýšlet na vysoké umístění. I proto, že jde o juniorské mistry světa. "To už něco málo znamená, i když trošku jiným směrem, než by se dalo předpokládat," říká Langer. "Znají je rozhodčí, už mají svoje jméno, a to je samozřejmě dobrá věc, dělá to velký rozdíl."

"Pokud krasobruslař má nějaké jméno, je i pro rozhodčího jednodušší posuzovat jeho vystoupení," vysvětluje komentátor ČT tradiční specifikum krasobruslení. "To jméno může být i dobré i špatné a vymanit se z nějaké pověsti, pokud je špatná, je složité. Pokud se objeví nový krasobruslař, tak se na něj rozhodčí dívá jen optikou jednoho závodu. Když se ten trochu nepovede, může rozhodčí dostat dojem, že krasobruslař nemá výraz, charisma, a tak dále, a druhá sada známek se může hodně zkazit."

Cíl Duškové s Bidařem je každopádně uchytit se v nejlepší desítce. "Jak vysoko budou, je těžké říct, oni sami ten letošní šampionát zatím nechtějí přeceňovat, protože sportovní dvojice zrají delší dobu, takže jejich budoucnost může být až na příští nebo přespříští olympiádě," hodnotí jejich šance Langer.

Mladé zastoupení bude mít na evropském šampionátu i české ženské krasobruslení. V Ostravě se představí Michaela Lucie Hanzlíková. "Začala hodně pozdě, je nestandardní, aby na tak technický sport začínaly děti až v osmi letech, ale ukázalo se, že když má někdo chuť a předpoklady, tak se to dá," popisuje její start v krasobruslení Langer. "Už vloni byla na hranici účasti, nepovedlo se jí to, letos už ano. Bude to poprvé po pěti letech, co nebude Českou republiku na mistrovství Evropy reprezentovat Eliška Březinová."

Defilé českých krasobruslařů uzavře taneční pár s Kanaďankou Cortney Mansourovou a českým reprezentantem Michalem Češkou. "Je to pár, který se chce také dostat do první desítky. Zrovna oni to ale budou mít nejtěžší," myslí si Langer.

Nejvíce se těším na Kostnerovou, vyhlíží ME Langer

Kromě českých krasobruslařů se ale v Ostravě sejde celá evropská elita, včetně navrátivší se Caroliny Kostnerové, oblíbenkyně fanoušků i expertů kvůli svému výraznému elegantnímu stylu. Právě na její návrat na nejvyšší scénu se z celého ME nejvíce těší i Langer.

"Dlouho jsme ji neviděli kvůli zamotanému případu dopingového nálezu. Ten neměla ona, ale její tehdejší přítel a ona se do toho zapletla svými nešťastnými vyjádřeními a ne úplnou upřímností před vyšetřovateli, takže to schytala jako exemplární případ," popisuje komentátor ČT. "Teď se vrací, zazávodila velice dobře v Záhřebu na menších závodech a jsem zvědavý, jestli Rusky, které jsou v současnosti skutečná světová špička, dokáže svou ladností, elegancí a muzikálností potrápit."

Hlavními favority na všech úrovních ale budou ruští krasobruslaři. "Na posledním mistrovství Evropy v Česku v Praze v roce 1999 získali devět z možných dvanácti medailí a není vyloučeno, že to tentokrát bude podobné," upozorňuje Langer. "Určitě se ale budu těšit i na Fernandéze a francouzské tanečníky."

Sedmnáctiletá proluka mezi posledním velkým šampionátem v Česku je možná dlouhá na tradice českého krasobruslení, ne ale vzhledem k tomu, kam se sport v posledních dekádách posunul. "V minulosti by to byla hodně velká pauza, ale od té doby přibylo spousta nových zemí a hlavně přibylo zemí, které se více věnují krasobruslení. Třeba finále Grand Prix v minulých letech probíhalo často ve Španělsku, což by dřív bylo nemyslitelné," uzavírá Langer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články