Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jen tři Češi na ME? Hodně mě to mrzí, přiznal šéf českého krasobruslení Žídek

Na evropském šampionátu v Minsku bojují jen tři čeští reprezentanti: Michal Březina, jeho sestra Eliška a také Matyáš Bělohradský. V párových disciplínách nikdo. Šéfa českého krasobruslení Stanislava Žídka to netěší, ale situaci nevidí černě. Věří, že brzy noví reprezentanti přibudou. Kondici českého krasobruslení má pomoci i projekt "Rafael".

Anna Dušková v letu
zdroj: Reuters

"Hodně mě to mrzí, protože před startem nového olympijského cyklu jsme měli dobré výhledy. Řekli jsme si, že máme mladý úspěšný sportovní pár, taneční pár, který by ještě mohl udělat nějaký dobrý výsledek, na něj se navážou junioři, Michal Březina ještě bude chvíli bruslit, jeho sestru – a na ně se navážou junioři. Ale člověk míní a život míní," popsal Žídek výraznou změnu situace v českém krasobruslení po olympijských hrách v Pchjongčchangu.

V Koreji startovali tanečníci Cortney Mansourová a Michal Češka i velice nadějná sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař. Oba páry však nyní v reprezentaci chybějí.

Dušková s Bidařem se rozešli a každý si našel jiného partnera, Dušková navíc doléčuje zranění. "Najednou nemáme taneční páry ani sportovní dvojici. Doufáme, že se nám vytvoří dvě sportovní dvojice. Martin má partnerku ze zahraničí (Bělorusku Hannu Abrazevičovou – pozn. redaktora) a Anička začíná bruslit s Radkem Jakubkou. Ještě nemůže po zranění skákat, zvedat, házet, ale usilovně začali bruslit," zdůraznil Žídek.

Je nám líto, video expirovalo.
Předseda ČKS Žídek o kondici a budoucnosti českého krasobruslení

Bidař chtěl více trénovat v zahraničí a Dušková toužila studovat medicínu. Vedení svazu s odstupem cítí, že nemohlo pro zachování páru udělat více.

"Předsednictvo i trenérsko-metodická komise hledali možnosti, aby se pár zachoval. Ale je to tým a důležitá je pozice trenéra (Evy Horklové – pozn. redaktora). Ta rozhodla, jak rozhodla. Oni dva, kdyby měli možnost, tak by se asi domluvili. Mě například udivuje, že Anička dnes plánuje – a což je fajn a nezbytné – dlouhodobější pobyt až na tři měsíce v zahraničí. To absolutně odmítala," přiblížil Žídek.

Zastoupení v kategorii tanců nebude mít Česko, potažmo Československo, na ME poprvé od roku 1959. Na vzestupu jsou juniorští mistři republiky Natálie a Filip Taschlerovi, ale v Minsku ještě chybějí.

U párových disciplín je obecně výchova špičkových reprezentantů podle Žídka složitější než v případě sólových kategorií. Důležitá je podle něj příprava v klubu. "Nemůžou spoléhat, že všechno se zaplatí ze svazu. Základ je tam a pak také trenéři. Mám pocit, že někdy je složité se domluvit," podotkl Žídek.

Českým krasobruslařům má pomoci projekt Rafael

Výraznou posilou pro krasobruslařskou reprezentaci je angažování zkušeného trenéra Rafaela Arutunjana, mimo jiné trenéra Michala Březiny nebo mistra světa Nathana Chena.

"Jsme s ním dobří kamarádi a vytvořili jsme dobrou partu, která chce pomoci českému krasobruslení. On sám se nabídl dělat mentora českému svazu, což jsme přijali s povděkem. Je ochotný i přísný – řekne, co si myslí, nebere si servítky –, ale to je v dnešním sportu potřeba, protože jsme jako trenéři trochu vyměkli," řekl otevřeně Žídek.

Na sklonku dubna povede Arutunjan další z přípravných kempů. "Loni se nám to všem líbilo – závodníkům i trenérům. Byli zaskočení, ale pak byli nadšeni. Vytvořili jsme projekt 'Rafael'," podtrhl Žídek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články