Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Japonsko má zlato i mezi muži. Mistrem světa je Uno

Japonsko slavilo na MS v soutěži žen, nyní má zlato i mezi muži. Ve volných jízdách mužů zvítězil japonský favorit Šoma Uno, který potvrdil svou pozici po volném programu. Druhý skončil jeho krajan Jumo Kagijama. Japonskou nadvládu narušil bronzový Vincent Zhou. Program MS pokračuje v 17:05 volnými tanci. Přímý přenos sledujte exkluzivně na webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda a reakce Šomy Una

Uno potvrdil vedení po krátkém programu životní volnou jízdou. Zařadil do ní pět čtverných skoků a poprvé v kariéře se dostal v této části soutěže přes 200 bodů. Celkovým součtem 312,48 bodu jasně zvítězil. Získal pro Japonsko první zlato od roku 2017, kdy se podruhé radoval Juzuru Hanju. "Byl to můj poslední krátký program a poslední volná jízda v sezoně, takže jsem chtěl zajet tak, aby byl můj trenér Stéphane Lambiel hrdý. Dokázal jsem to a moc často jsem nevyhrával, takže jsem velmi šťastný," radoval se novopečený šampion.

Stříbrnou pozici mají japonští závodníci na mistrovství světa "předplacenou", obsazují ji nepřetržitě od roku 2014. Tentokrát ji s odstupem necelých 15 bodů na vítěze získal Juma Kagijama. Osmnáctiletý krasobruslař byl odvážný, zařadil čtyři čtverné skoky, ale "ulétl" mu druhý axel a i kvůli tomu dnes na zkušenějšího kolegu nestačil. Po loňském mistrovství světa a letošních olympijských hrách, kde prohrál jen s Chenem, získal potřetí za sebou na velké akci stříbro.

Na třetí příčku se z šesté pozice po krátkém programu posunul Američan Vincent Zhou. Byl šestý v krátkém programu a měl čtvrtou volnou jízdu, ale celkově mu to vyneslo třetí místo. Zopakoval bronzovou medaili z roku 2019 a mohl si spravit chuť po nešťastných olympijských hrách, kde ho o individuální soutěž připravil pozitivní test na koronavirus.

Psychické problémy

V posledních týdnech prožíval těžké okamžiky. "Covid samotný nebyl tak strašný, ale psychické peklo, kterým jsem si prošel pak, bylo rozhodně horší než cokoliv jiného. Před nějakými jedenácti nebo dvanácti dny jsem se probudil v bezedné propasti a zavolal jsem svému agentovi, trenérům a pár blízkým lidem. Měl jsem pocit, že celá moje kariéra byla průšvih a jsem k ničemu," svěřil se.

Nakonec se rozhodl do Francie odcestovat. "Měl jsem pocit, že nechci žít zbytek života s lítostí, že jsem to ani nezkusil. Bral jsem to krok za krokem. Nejdřív nastoupit do letadla, dostat se na led a brát to den po dni. Tahle medaile je jeden z nejvýznamnějších a nejpamátnějších momentů mé kariéry," dodal Zhou.

Pro japonského reprezentanta se jedná po dvou stříbrech ze světových šampionátů 2017 a 2018 a dvou olympijských medailích ve 24 letech o první velké zlato. Na trůnu vystřídal trojnásobného šampiona Američana Nathana Chena, který do Montpellier kvůli zranění nepřijel.

Žádný český reprezentant na MS nestartoval. Michal Březina ukončil kariéru a nikdo jiný místo něj nenastoupil.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montpellier (Francie):

Muži - konečné pořadí: 1. Uno 312,48, 2. Kagijama (oba Jap.) 297,60, 3. Zhou (USA) 277,38, 4. Kvitelašvili (Gruz.) 272,03, 5. Pulkinen (USA) 271,69, 6. Tomono (Jap.) 269,37.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články