Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Italská krasobruslařka Kostnerová obhájila v Záhřebu evropský titul

Záhřeb - Opět po roce slaví titul mistryně Evropy italská krasobruslařka Carolina Kostnerová, která nejlépe zvládla závěr celé soutěže. V dnešních volných jízdách na šampionátu v Záhřebu skončila stejně jako v krátkém programu druhá, ale v celkovém součtu porazila obě šestnáctileté Rusky Adelinu Sotnikovovou i Jelizavetu Tuktamyševovou.

Carolina Kostnerová
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Třetí jmenovaná zahajovala závěrečnou rozjížďku a nasadila konkurentkám laťku nesmírně vysoko. Bezchybně odskákala všechny trojité skoky včetně dvou lutzů a flipu, lehce zvládla oba dvojité axely a okouzlila i piruetami a krokovými variacemi. Bezchybný výkon jí přinesl zlepšení osobního rekordu o deset bodů na 131,67, což je historické evropské maximum za volnou jízdu. Kvůli ztrátě z krátkého programu jí to ale stačilo pouze na bronz.

Kostnerová za ní ve volné jízdě zaostala o pouhých 1,15 bodu, i když známku za technickou hodnotu jízdy měla o bezmála deset bodů nižší. Brzy šestadvacetiletá krasobruslařka totiž v jízdě za doprovodu Ravelova Bolera předčila mladší konkurentky interpretací hudby, vyzrálým projevem a propracovanými spojovacími prvky. Díky tomu získala už pátý evropský titul a navázala na záhřebské zlato z roku 2008.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z ME krasobruslařek

Vedoucí příčku po krátkém programu neudržela Sotnikovová. Ta se jako jediná z vedoucího tria nevyhnula vážné chybě, když jednomu z plánovaných trojitých flipů ubrala dvě otáčky. Po třetí volné jízdě večera ji od zlata dělilo 72 setin bodu.

Famózní výkon Tuktamyševové připravil o naději na medaili Italku Valentinu Marcheiovou, která byla třetí po krátkém programu. Ta životní formu zúročila k vylepšení osobního rekordu o osm bodů, ale známka 112,84 na lepší než čtvrté místo nestačila. I když skončila těsně pod stupni vítězů, je to pro ni v šestadvaceti letech maximum na evropské scéně.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Záhřebu:

Ženy - konečné pořadí: 1. Kostnerová (It.) 194,71, 2. Sotnikovová 193,99, 3. Tuktamyševová (obě Rus.) 188,85, 4. Marcheiová (It.) 171,06, 5. V. Helgessonová (Švéd.) 155,72, 6. Gosvianiová (Rus.) 154,41.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články