Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hanzlíková je dvacátou nejlepší v Evropě, zlato slaví Medvěděvová

Ostrava – Michaela Lucie Hanzlíková sice neudržela patnáctou příčku, na které byla po krátkém programu, avšak s výsledným dvacátým místem může být při své evropské premiéře spokojena. České krasobruslařce její volná jízda vyšla, a to i když jednou spadla. Z vítězství se raduje Jevgenija Medvěděvová, která po nejlepším krátkém programu předvedla rovněž bezkonkurenční volnou jízdu. Druhá skončila Anna Pogorilá a bronz má Carolina Kostnerová.

Nejlepší krasobruslařky Pogorilá, Medvěděvovoá a Kostnerová
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Úřadující světová i kontinentální šampionka Medvěděvová vyhrála suverénně, když získala 229,71 bodu, což je nové historické maximum. Stříbrnou medaili vybojovala další Ruska Anna Pogorilá, bronz získala Carolina Kostnerová. 

Sedmnáctiletá Medvěděvová ovládla na severu Moravy krátký program a ve volné jízdě svůj triumf podtrhla. Předvedla devět trojitých skoků, oproti předpisům i jednoho v kombinaci navíc, a získala od rozhodčích 150,79 bodu. 

Překonala tak dosavadní celkový rekord Korejky Kim Ju-na z olympijských her 2010 ve Vancouveru. "Proč jsem přidala jeden trojitý skok navíc? Chtěla jsem zajet něco víc než jen čistou jízdu," řekla Medvěděvová bezprostředně po závodu. Druhou Pogorilou nakonec porazila o více než osmnáct bodů. "Dneska jsem měla celý den dobrou náladu a cítila, že je všechno fantastické - led, publikum i bruslení. A všechno jsme si chtěla naplno užít," radovala se. 

Čtyři trojité skoky v kombinaci považuje za svůj současný limit. "Prostor pro zlepšení tady ale je. Musím překonat sama sebe. Chci zkoušet další věci, díky tomu je sport zábavný," dodala Medvěděvová, která po Evropě neplánuje dlouho odpočívat. "Poletím domů, jeden den si vezmu volno a pak se vrátím zpět do školy a tréninku," dodala rodačka z Moskvy.

Zatímco o vítězce bylo jasno už nějaký čas před koncem dnešního programu, neboť Medvěděvová jela v závěrečné šestičlenné skupině čtvrtá, bitva o stříbro byla dramatická. Pogorilá nakonec porazila Kostnerovou jen o 87 setin bodu. Zanedlouho třicetiletá Italka předvedla lepší volnou jízdu, na posun na druhé místo to ale nestačilo. "Byl to boj a jsem ráda, že jsem byla jeho součástí. Neudělala jsem žádnou závažnou chybu, ale vždy je něco, co byste mohli udělat lépe," řekla Kostnerová. 

Velkou seniorskou premiéru v Ostravě absolvovala sedmnáctiletá Hanzlíková, která byla se svým výsledkem i přes pokles v pořadí spokojená a po závodě rozdávala úsměvy. "Sice tam byly dvě drobné chyby, ale dobrá nálada přetrvává. Na debut dobré. Zvládla jsem to myslím úspěšně," řekla Hanzlíková.

Zatímco v krátkém programu si zajela osobní rekord, ve volné jízdě i kvůli pádu za svým maximem o více než šest bodů zaostala. "Napoprvé jsem vůbec neodskočila rittbergera, nevím, co se tam stalo. Přitom napodruhé jsem ho pak dala. A v kombinaci jsem k dvojitému axelu nedobrala toeloopa. Ale i tak to byl úžasný zážitek," zhodnotila své vystoupení.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Ostravě:

Ženy - konečné pořadí po volných jízdách: 1. Medveděvová 229,71 - světový rekord, 2. Pogorilá (obě Rus.) 211,39, 3. Kostnerová (It.) 210,52, 4. Sotskovová (Rus.) 192,52, 5. Lecavelierová (Fr.) 188,10, 6. Rajičová (SR) 179,70, ...20. Hanzlíková 138,23.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články