Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Grand Prix krasobruslařů odstartuje Americká brusle i s Březinou

Elitní krasobruslařská Grand Prix se po roční pauze vrací v klasickém formátu. Seriál odstartuje v pátek Americkou bruslí a závodit bude i Michal Březina. Ten je jediným z českých reprezentantů, jenž nyní dostává pozvánky na závody této kategorie. Americkou brusli můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i na webu ctsport.cz o víkendu.

Michal Březina
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Jednatřicetiletý český reprezentant skončil na jaře devatenáctý na mistrovství světa. Olympijskou sezonu zahájil výborně, když před měsícem vyhrál menší závod na předměstí Bostonu. V krátkém programu i volné jízdě tam zvládl čtverný salchow.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Michalem Březinou před startem sezony

V Las Vegas, které je zhruba 400 kilometrů od jeho tréninkové základny v kalifornském Irvine, se sejde mnohem silnější konkurence. Největším favoritem bude trojnásobný mistr světa Nathan Chen, Březinův kolega z týmu Rafaela Arutjunjana.

Domácí barvy bude hájit také bronzový medailista z MS 2019 Vincent Zhou a startuje i stříbrný olympijský medailista z Pchjončchangu 2018 Šoma Uno z Japonska. Z Evropanů vstoupí do Grand Prix vedle Březiny také mladý Ital Daniel Grassl a Francouz Kevin Aymoz, bronzový medailista z posledního finále Grand Prix.

Naplánovano je šest závodů. Opatření proti koronaviru si už před časem vynutila změnu dějiště toho třetího, kterého se vzdali Číňané. Zastoupili je Italové, jež připravují podnik v Turíně. Každý z nejlepších pozvaných krasobruslařů absolvuje dva starty. Březina se po podniku v Las Vegas představí při závěrečném závodě seriálu, který se uskuteční na konci listopadu v Soči. Finále pak bude začátkem prosince v japonské Ósace.

Startovní listiny slibují špičkové obsazení. Závodit se chystá dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju. Vedle Nathana Chena jsou zapsaní i další úřadující mistři světa Anna Ščerbakovová, sportovní dvojice Anastasia Mišinová, Alexandr Galljamov a taneční pár Victoria Sinicinová, Nikita Kacalapov. Po vynechané minulé sezoně by měli být znovu mezi elitou k vidění také francouzští tanečníci Gabriella Papadakisová a Guillame Cizeron, čtyřnásobní mistři světa a stříbrní olympijští medailisté z roku 2018.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články