Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Fernández suverénně obhájil titul, Březinovi o 26 setin unikla medaile

Budapešť - Michal Březina ve volných jízdách na mistrovství Evropy v Budapešti skončil o 26 setin bodu na čtvrté příčce. Svou šanci na cenný kov prováhal také Tomáš Verner, kterému se jízda hrubě nepovedla a po výborném krátkém programu skončil až na sedmém místě. Evropský šampion z roku 2008 skončil téměř s čtyřiačtyřicetibodovým odstupem na konečného vítěze Španěla Javiera Fernándeze, který vyhrál o necelých patnáct bodů před druhým Voronovem. Bronzovou medaili získal Rus Konstantin Menšov.

Sport
zdroj: ČT4

Březina místo plánovaných dvou čtverných salchowů skočil jen jeden, při druhém pokusu ubral dvě otáčky. Sice skočil dva trojité axely, ale v kombinacích zařadil jen dvojité toeloopy a pak ubral otáčku u rittbergeru. Tyto drobné chyby nakonec rozhodly, že těsně neobhájil loňský bronz a popáté v kariéře skončil na velké akci těsně pod stupni vítězů.

"Čtvrtá místa jsou pro mě trochu prokletí. Příště musím zajet lépe, aby o medaili nebylo pochyb," řekl Březina. Dnes byl ale se svým vystoupením spokojený. Prakticky poprvé v sezoně se mu podařilo zajet solidní volnou jízdu. "Sice tam byly chybičky, ale jízda nebyla tak špatná. Konečně jsem zajel na závodě dobrou jízdu a doufám, že se to bude posouvat dále a na olympiádě to bude ještě lepší," uvedl krasobruslař z Brna.

Verner si sice oproti loňskému ME polepšil o čtyři místa a získal o více než 46 bodů vyšší známku, ale místo útoku na medaili přišel znovu rozpačitý výkon. Na druhý pokus skočil čtverný toeloop, ale pak mu "ulétl" flip i druhý axel, zařadil pouze jednu místo tří kombinací a vypadl ze závěrečné piruety. Sen o medaili i výborné volné jízdě se tak evropskému šampionovi z roku 2008 při rozlučce s evropskou scénou rozplynul.

"Dneska to bylo zlé. Jediný hezký zážitek mám ze skvělé divácké kulisy. To, co se dělo na ledě, nestálo za nic," řekl Verner. Velká podpora českých fanoušků v hledišti mu ale udělala radost. "Kulisa byla famózní. Takovou podporu jsem nečekal, byl jsem z toho v šoku," uvedl. Svěřenec trenérů Michaela Hutha a Vlasty Kopřivové se chtěl soustředit na první dva elementy, přesto hned v úvodu chyboval. "Pak přišla chyba při čtvrtém elementu a medaile byla pryč. Vše se rozsypalo jako domeček z karet," řekl Verner.

Do boje o medaile se překvapivě zapojil třetí ruský krasobruslař, třicetiletý Meňšov. Ten se teprve podruhé v kariéře dostal do ruské reprezentace pro ME a po krátkém programu byl až jedenáctý. Ve volné jízdě však s jistotou skočil dva čtverné toeloopy, dva axely i ostatní skoky. Za techniku dostal druhou nejvyšší známku ze všech a díky osobnímu rekordu 165,12 bodu vylétl pořadím vzhůru.

Nakonec se zastavil až na bronzové příčce, k čemuž mu pomohla i zaváhání soupeřů včetně ruského šampiona Maxima Kovtuna. Osmnáctiletý krasobruslař zůstal z plánovaných tří čtverných skoků jen u jednoho, dělal i další chyby a skončil pátý. Naopak pro stříbro si výbornou volnou jízdou dojel jeho krajan Voronov, který si vylepšil osobní rekord o více než 21 bodů a s přehledem uhájil druhou příčku po krátkém programu.

Zlato pro něj bylo nedosažitelné, protože Fernández při olympijské generálce prokázal, že je v současnosti jednoznačně nejlepším evropským krasobruslařem. Ve volné jízdě sice udělal drobné chyby při některých výjezdech, ale se třemi čtvernými skoky a vysokou známkou za programové komponenty konkurenci výrazně odskočil.

Konečné výsledky mužů na ME v krasobruslení

1. Fernández (Šp.) 267,11 bodu, 2. Voronov 252,55, 3. Meňšov (oba Rus.) 237,24, 4. Březina (ČR) 236,98, 5. Kovtun (Rus.) 232,37, 6. Liebers (Něm.) 225,76, 7. Verner (ČR) 223,66. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články