Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Fernández díky osobnímu rekordu porazil Hanjua, Březina skončil devátý

Boston (USA) - Titul mistra světa v krasobruslení obhájil Javier Fernández. Španěl po skvělé volné jízdě přeskočil chybujícího olympijského vítěze Juzurua Hanjua z Japonska. Bronz při debutu na MS bere Číňan Ťin Po-jang. Michal Březina neriskoval a díky opatrnější volné jízdě se posunul na devátou příčku. Přímý přenos volných jízd sportovních dvojic vysílá náš web od 18:55.

Javier Fernández
zdroj: Reuters

Březina měl tentokrát ve volné jízdě naplánovaný pouze jeden čtverný skok místo tří, které chtěl zařazovat až do nevydařeného mistrovství Evropy. Čtverný salchow opět skončil pádem, ale český krasobruslař se tím nenechal rozhodit a předvedl solidní výkon bez dalších hrubých chyb. Ve srovnání s krátkým programem se polepšil o dvě příčky a zaznamenal na MS nejlepší výsledek od roku 2012, kdy byl šestý.

Jako první z favoritů nastoupil k volné jízdě suverénní vítěz krátkého programu Hanju. Olympijského šampiona ale zradil čtverný salchow, při prvním se dotkl rukou ledu, při druhém dokonce spadl. Když se k tomu přidala další zakolísání, znamenalo to šanci pro ostatní.

Evropský šampion Fernández se jí chopil ve velkém stylu. Odskákal všechno včetně tří čtverných skoků a dvou trojitých axelů a získal absolutní známku 10 v průměru od všech rozhodčích za choreografii a interpretaci programu na hudbu Franka Sinatry. Hanjuův dvanáctibodový náskok se rázem rozplynul. Fernández díky osobnímu rekordu 314,93 bodu svého kolegu z tréninkové stáje Briana Orsera porazil bezmála o dvacet bodů.

K bronzu se čtyřmi čtvernými skoky

Čtyři čtverné skoky včetně lutzu, který na rozdíl od krátkého programu neměl čistý výjezd, vynesly k překvapivému bronzu osmnáctiletého Číňana Ťin Po-janga. Po stříbru na mistrovství čtyř kontinentů tak ve své první seniorské sezoně získal další cenný kov.

Přispělo k tomu také selhání někdejšího suveréna Patricka Chana z Kanady, který byl po krátkém programu třetí. Ve volné jízdě řadě skoků včetně čtverného toeloopu a trojitého axelu ubíral otáčky. Při kombinaci čtverného a trojitého toeloopu se navíc dostal do kontaktu s mantinelem. Ve volné jízdě byl až osmý, což znamenalo propad na konečnou pátou příčku. Trojnásobnému šampionovi z let 2011 až 2013 tak návrat k závodům další světovou medaili nepřinesl.

Čtvrtým místem překvapil jednadvacetiletý Rus Michail Koljada, který zastoupil krajana Maxima Kovtuna. Bronzový medailista z ME totiž volnou jízdu pokazil a na MS skončil až osmnáctý.

Výsledky mistrovství světa v krasobruslení

1. Fernández (Šp.) 314,93, 2. Hanju (Jap.) 295,17, 3. Ťin Po-jang (Čína) 270,99, 4. Koljada (Rus.) 267,97, 5. Chan (Kan.) 266,75, 6. Rippon (USA) 264,44, ...9. Březina (ČR) 237,99.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články