Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Debutantka Vránková postoupila na ME jako poslední do volných jízd

Barbora Vránková při svém debutu na mistrovství Evropy v krasobruslení získala 50,08 bodu a o jejím postupu do volných jízd rozhodlo až nepovedené vystoupení poslední startující, polské reprezentantky Jekatěriny Kurakovové. Vedou belgické favoritky, Loena Hedrickxová před Ninou Pinzarroneovou. Přímý přenos volných jízd sportovních dvojic vysílá ČT sport Plus od 18:00.

Sedmnáctiletá Vránková měla na kontinentálním šampionátu startovat už loni, ale tehdy o něj vinou zdravotních problémů přišla. Tentokrát se na vrcholné akci představila a předvedla solidní výkon.

Sice zaváhala u úvodního trojitého toeloopu a nemohla přidat druhý do plánované kombinace, ale pak za salchow zařadila alespoň dvojitý toeloop a zvládla dvojitý axel. "Bylo to dobré. Nemůžu říct, že to bylo perfektní, ale zase nejsem úplně nespokojená," uvedla.

Dostala 50,08 bodu, v této sezoně už byla o 1,66 bodu lepší. Musela se vyrovnávat s atmosférou ME. "Jsem moc vděčná za příležitost tady vystupovat. Je to něco úplně nového a nedá se to srovnávat se závody, co jsem jela předtím," poznamenala krasobruslařka, která trénuje v USA ve skupině Rafaela Arutjunjana. V Kaunasu ji jako trenér doprovází Tomáš Verner.

Dlouho to vypadalo, že po krátkém programu jeho povinnosti skončí, protože Vránkové bude zlomek bodu k postupu chybět. Před nejsilnější skupinou byla stále první pod čarou. Poslední ze 33 startujících Kurakovová ale krátký program vůbec nezvládla. V kombinaci skočila jen dvojitý lutz a pak spadla při trojitém toeloopu, další jednobodovou penalizaci dostala za překročení času. Když se k tomu přidaly další drobnější technické nedostatky, bylo z toho jen 49,57 bodu a překvapivý propad až za Vránkovou.

Naopak ve velkém stylu se ukázaly Belgičanky. Hendrickxová po loňském zaváhání tentokrát potvrdila, že je při neúčasti Rusek dlouhodobě nejlepší Evropankou. Získala 74,66 bodu a má takřka pětibodový náskok před Pinzarroneovou, jež v 17 letech útočí na první velkou medaili. Čistý krátký program předvedla i obhájkyně titulu Anastasija Gubanovová, ale na rozdíl od Belgičanek neměla krokovou pasáž a jednu z piruet na nejvyšší úrovni. Se známkou 68,96 bodu se ruská rodačka reprezentující Gruzii zařadila na třetí příčku.

Výsledky ME v krasobruslení

Ženy po krátkém programu: 1. Hendrickxová 74,66, 2. Pinzarroneová (obě Belg.) 69,70, 3. Gubanovová (Gruz.) 68,96, ...24. Vránková (ČR) 50,08.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články