Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čtyři odstíny ledové vytříbenosti. Co přineslo ME v krasobruslení?

Ostrava – Mistrovství Evropy v krasobruslení v Ostravě skončilo, rozhodně by se však nevyplatilo zapomínat. Dlouholetá opora české reprezentace Michal Březina skončil v poli poražených, na druhou stranu mladí Češi se neztratili a zvláště vystoupení Anny Duškové a Michala Bidaře slibuje parádní věci budoucí. Evropské bruslení stále provází ruská síla, všechny zlaté jako před 18 lety v Praze však ani zdaleka posbírat nedokáže. Připomeňte si ty nejvýraznější okamžiky povedeného šampionátu.

Fernández – dokonalý chybující

Ve volné jízdě upadl, dvakrát si šáhl na led, přesto soutěž mužů Javier Fernández jasně ovládl. Druhého Rusa Maxima Kovtuna předčil o více než 28 bodů. To jen podtrhuje fakt, že Španěl je symbolem nejnovějšího pojetí krásného bruslení.

Helsinská bitva o svět slibuje úplně jiný náboj. Fernándezovi se postaví mladičký americký zázrak Nathan Chen, který dokázal na domácím šampionátu čistě předvést ve volné jízdě pět čtverných skoků. Tam už by každé zaškobrtnutí mohlo být daleko víc znát.

Dušková s Bidařem – více než slibný debut

Z vítězství ve sportovních dvojicích se radovali Rusové Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov z Ruska. Českým fanouškům ale asi nejvíc utkvělo v paměti vystoupení mladé české dvojice Anny Duškové a Martina Bidaře. Juniorští mistři světa – tento titul se ozýval, kam se podívali. Tlak bezvadně ustáli a potvrdili, že jsou největšími nadějemi českého krasobruslení. V krátkém programu partner drobně zaváhal, obávanější volná jízda dopadla možná i nad očekávání skvěle. Tedy až na srážku za pozdní start.

Kostnerová – návrat esence noblesy

Dlouho se zdálo, že soutěž žen proběhne a odezní. Jeden lyrický program střídal druhý, závodnice hodně padaly, chyběl kontrast působivé a povedené jízdy. Samotné velké finále volných jízd však vytrhlo ostravské setkání z průměru. Vítězná Ruska Jevgenija Medvěděvová předvedla kompozici, která měla do dokonalosti jen krůček. Dokonce skočila o jeden trojitý toeloop více, než by bylo třeba. Proč? Proč ne! Žádná jiná krasobruslařka tolik bodů ještě v historii nezískala.

Bojovalo se hlavně o stříbro. Za tím jen o 87 setin bodu zaostala Italka Carolina Kostnerová. Pětinásobná evropská šampionka, mistryně světa i medailistka z olympijských her v Soči měla na 21 měsíců zastavenou činnost za to, že svému bývalému partnerovi a olympijskému vítězi v chůzi Alexi Schwazerovi pomáhala vyhýbat se dopingovým kontrolám. Nyní se vrátila ve velkém stylu, na led připlula oduševnělá elegance pohybu.

Je nám líto, video expirovalo.
Excelentní volná jízda Jevgeniji Medvěděvové

Tance – francouzská lehkost geniality

Byl to možná ještě těsnější závod, než se čekalo. Drobné zaváhání francouzských obhájců Gabrielly Papadakisové a Guillauma Cizerona v krátkém tanci a dodatečné přehození pořadí, kdy Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov přeskočili Italy Annu Cappelliniovou a Luca Lanotteho, zadělalo na drama. Elitní trojici dělilo jen 1,17 bodu.

Ve volných jízdách se ale opět naplno projevila nadvláda francouzského fenomenálního páru. Nad ledem se zase vznášel a uchvacoval. Dokonalou technikou, náročností, elegancí, procítěním. Náskok nakonec činil tři body. Druhé místo obsadil energií čišící italský pár, který do jinak převážně lyrického prostředí vlétl svým decentně komickým chaplinovským tématem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články