Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Co chybí ke vstupu mezi elitu? Předvedení a třeba čtverný skok, naznačuje Bidař

Praha – Na svém premiérovém mistrovství světa zajeli bez výraznějších chyb, vybojovali čtrnácté místo a jen těsně jim utekl vysněný postup na olympijské hry. Anna Dušková a Martin Bidař tak znovu potvrdili, že patří mezi nejzářivější talenty českého krasobruslení. Po krátké dovolené je čeká start přípravy na další sezonu. Už v září je pak čeká kvalifikace na Hry v Koreji – metu ze všech nejvyšší.

Anna Dušková a Martin Bidař
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

V krátkém programu na MS předvedla česká sportovní dvojice jeden z nejlepších výkonů v kariéře a z patnáctého místa postoupila na světovém šampionátu do volných jízd. V nich si ještě mírně polepšili. "Musíme být spokojení, bylo to maximum, co jsme mohli předvést," konstatoval ve Sportovních zprávách Bidař.

Oba se netají tím, že největším cílem je účast na olympiádě. "To je náš veliký sen," potvrdila už poněkolikáté Dušková. Podřídili tomu i závěr letošní sezony. Vzdali kvůli tomu i obhajobu zlata na juniorském světovém šampionátu. Vypořádali se rovněž s Bidařovými potížemi s nataženým vazem v kotníku.

Je nám líto, video expirovalo.
Dušková s Bidařem: Musíme být s výkonem na MS spokojení

Vytoužený "kvótaplac" nebyl vůbec daleko. Teď jim nezbývá než čekat na krasobruslařské velmoci. "Je možné, že nějaké státy, které si vybojovaly posty, se jich (kvót) vzdají, protože nebudou mít dostatečně kvalitní páry," upozornil Bidař. Každopádně v září v Oberstdorfu se jede dodatečná kvalifikace o čtyři místa. V ní by měli být Dušková s Bidařem favority.

Od obdivu k napodobení

Mistry světa se stali Číňané Suej Wen-ťing a Chan Cchung. V helsinské hale okouzlili výkony jak v krátkém v programu, tak ve volné jízdě, ve které předvedli i čtverný twist. Dušková s Bidařem k nim vzhlížejí. "Čínský pár je nám velikým vzorem. Obdivujeme všechny ty jejich zvedané figury i ty jejich házené skoky. Máme ještě co dělat, abychom byli jako oni," řekla Dušková.

Kromě zkušeností chybí české dvojici ještě něco navíc. "Hlavně ta druhá známka za předvedení a pak třeba čtverný skok," připustil Bidař.

Cesta do Koreje je ještě hodně dlouhá. Nejprve si musí mladá dvojice splnit školní povinnosti a po krátké dovolené se vrhne znovu do tvrdé práce. "Nejdříve budeme mít přípravu na suchu, pak reprezentační soustředění v Ostravě," nastínil první kroky před další sezonou Bidař.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články