Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Březinovy šance na medaili se ztenčily, drtivě vede Fernández

Ostrava – Byl největší českou medailovou nadějí na domácím mistrovství Evropy v Ostravě. Jenže Michal Březina v krátkém programu příliš nepřesvědčil. Solidní jízdu protnul pád při trojitém axelu a ideální nebyla ani závěrečná pirueta. Bronzový medailista z ME v roce 2013 je tak zatím osmý s desetibodovým odstupem na medaili. Naopak o necelých deset bodů suverénně vede Javier Fernández před Rusem Kovtunem. Do volných jízd postoupil i dvacátý Jiří Bělohradský.

Pád Michala Březiny v krátkém programu na ME v Ostravě
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

Šestadvacetiletý Březina na úvod své jízdy zvládl kombinaci trojitého flipa s trojitým toeloopem, ale později nečekaně zaváhal u trojitého axela, který zakončil pádem. Získal 78,61 bodu a skončil osmý, na třetího Alexeje Byčenka z Izraele ztrácí osm bodů.

"Se začátkem jízdy jsem byl spokojený nadměrně, první dva skoky byly perfektní. Bohužel do toho axela - nechtěl jsem blbec udělat chybu a místo toho, abych do toho jel jako normálně, trošku víc jsem do toho zabral, chtěl jsem ho skočit většího a vymstilo se mi to," zhodnotil Březina svoji jízdu.

Bronzový medailista z evropského šampionátu v roce 2013 se ale nevzdává a v sobotu chce útočit na vyšší příčky. "Všichni mi říkají, že jezdím lépe, když útočím zezadu. Tak uvidíme. Šest bodů je trojitý lutz. Body jsou dané a může se stát cokoliv. Jak říká paní Žáková (bývalá mezinárodní rozhodčí a současná televizní komentátorka), led je kluzký a bohužel dnes byl kluzký pro mě," pousmál se Březina.

Zatímco Březina jel v poslední skupině s hlavními favority, Bělohradský se na ledě Ostravar areny představil již krátce po poledni. Jízdu zvládl bez pádu, získal 60,99 bodu a bezpečně postoupil do volných jízd, což byl jeho základní cíl.

"S jízdou jsem moc spokojený, všechno bylo super a předvedl jsem, co jsem chtěl. Postupuji do volných jízd, takže úkol splněný," radoval se osmnáctiletý krasobruslař, který byl před rokem na kontinentálním šampionátu v Bratislavě dvacátý.

Hned ve svém premiérovém vystoupení ohromil fanoušky v Ostravě Fernández, jenž do svého programu zařadil kombinaci čtverného a trojitého toeloopa nebo čtverného salchowa a vše bez problémů zvládl.

"Byl to první čistý krátký program v sezoně," oddechl si pětadvacetiletý Španěl. "Polovina práce je hotová, ale musím se soustředit na sobotu, kdy mě čeká delší program s mnohem více prvky. Mám náskok, ale už jsem viděl i bruslaře, kteří ani s deseti body náskoku nevyhráli. Nic není rozhodnuté, musím opět podat dobrý výkon," podotkl Fernández.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Ostravě

Muži - krátký program: 1. Fernández (Šp.) 104,25, 2. Kovtun (Rus.) 94,53, 3. Byčenko (Izr.) 86,68, 4. Koljada (Rus.) 83,96, 5. Hendrickx (Belg.) 82,50, 6. Vasiljevs (Lot.) 79,87, ...8. Březina 78,61, 20. Bělohradský (oba ČR) 60,99.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články