Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Březinová předvedla životní výkon a slaví desátou příčku. Evropské zlato bere Samodurovová

Mistrovství Evropy v krasobruslení vyhrála Ruska Sofia Samodurovová, před krajankou Alinou Zagitovovou. Česká krasobruslařka Eliška Březinová skončila desátá. Vydařenou volnou jízdou si polepšila o dvě příčky oproti krátkému programu a jako první Češka od Kateřiny Beránkové v roce 1995 skončila v elitní evropské desítce.

Eliška Březinová
zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Dvaadvacetiletá Březinová předvedla prakticky své maximum. Za volnou jízdu získala 110,92 bodu, čímž o více než dvacet bodů překonala dosavadní nejlepší výkon sezony. Přeskočila dvě mladičké debutantky na ME a o dvě příčky vylepšila loňské dvanácté místo, které bylo dosud na kontinentálním šampionátu jejím maximem. Vybojovala také druhé účastnické místo pro české krasobruslařky na příštím ME.

Po volné jízdě zářila spokojeností. "Doufala jsem, že mi to takhle na Evropě vyjde, že zajedu dva čisté programy. Dá se říct, že se mi to povedlo. Dneska tam byly trošičku chybičky, ale vůbec mi to nevadí, protože všechno tam bylo. A mám nový osobní rekord, jsem strašně spokojená," uvedla.

Šestnáctiletá Samodurovová při prvním startu na ME zvládla volnou jízdu ve velkém stylu. Známkou 140,96 bodu si svěřenkyně Alexeje Mišina bezmála o pět bodů vylepšila sezonní maximum a temperamentním projevem ve druhé polovině programu strhla publikum. O jejím vítězství nebylo pochyb.

Předtím jí totiž nabídla zlato vedoucí žena po krátkém programu Zagitovová, které se stejně jako na loňském MS a předvánočním ruském šampionátu volná jízda nevydařila. Spadla při kombinaci trojitého lutzu s trojitým toeloopem a zaváhala ještě při dalších třech skokových prvcích. Za techniku získala o 1,15 bodu méně než Březinová a celkově měla až čtvrtou volnou jízdu.

Alespoň druhou pozici uhájila o necelé čtyři body před Finkou Vivecou Lindforsovou, která po loňském 14. místě vylétla až k bronzu. Na ztrátu z krátkého programu doplatila Ruska Stanislava Konstantinovová, jež se dokázala z 11. místa posunout jen na čtvrtou pozici. Třetí příčku po krátkém programu neudržela Švýcarka Alexia Paganiniová, kterou nižší obtížnost srazila na šesté místo.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Minsku:

Ženy - konečné pořadí:

1. Samodurovová 213,84, 2. Zagitovová (obě Rus.) 198,34, 3. Lindforsová (Fin.) 194,40, 4. Konstantinovová (Rus.) 189,72, 5. Lecavelierová (Fr.) 180,05, 6. Paganiniová (Švýc.) 179,90, ...10. Březinová (ČR) 166,77.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články