Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Březina zajel krátký program na ME čistě a před volnými jízdami vede

Michal Březina zajel na mistrovství Evropy skvělý krátký program, získal 89,77 bodu a průběžně vede. Za sebou nechal všechny favority, včetně tří Rusů. Rus Dmitrij Alijev na něj ztrácí ale jen bod a 32 setin. Druhý z českých krasobruslařů Matyáš Bělohradský zaznamenal 67,69 bodu a patří mu 18. příčka. Přímý přenos krátkého programu sportovních dvojic vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 19:10.

Devětadvacetiletý Březina potvrdil po nevýrazných výsledcích v Grand Prix vzestup formy, který naznačil už na prosincovém mistrovství ČR. Suverénně odskákal kombinaci čtverného salchowu s dvojitým toeloopem, trojitý axel i trojitý flip.

"Pocity jsou skvělé. S tou jízdou jsem spokojený. Bylo vidět, že tam někteří lidé i stáli, to vždycky závodníka potěší. Doufám, že zítra to bude stejné," pochvaloval si.

V té době ještě český reprezentant nevěděl, že to bude stačit na malou zlatou medaili za krátký program. Jako jediný z adeptů na přední umístění totiž jel v předposlední rozjížďce a musel čekat na výkony konkurentů. Z nich si nejlépe vedl Alijev, ale i on se kvůli nedotočeným skokům zařadil za Březinu.

Hořké chvíle pro Samarina a ještě větší pro Aymoze

Obhájci stříbra Alexandru Samarinovi z Ruska se nevydařil ani jeden ze dvou plánovaných čtverných skoků a na 13. místě ztrácí na Březinu patnáct bodů. Úplně vyhořel Francouz Kévin Aymoz, který prožíval životní sezonu a byl nejlepším Evropanem ve finále Grand Prix. Po krátkém programu se dvěma pády a pouze jednoduchým lutzem, za který nedostal ani bod, vůbec nepostoupil do volných jízd.

Březina úvodní část soutěže vyhrál na ME vůbec poprvé, podařilo se mu to na třináctý pokus. Ve čtvrtečních volných jízdách bude Březina útočit na druhou medaili z velké akce po evropském bronzu z roku 2013. A má nejlepší výchozí pozici k tomu, aby po sedmiletém panování Španěla Javiera Fernándeze usedl na uvolněný trůn.

Březina poprvé od roku 2016 pojede na ME volnou jízdu v závěrečné rozjížďce šesti nejlepších závodníků. Na průběžných stupních vítězů byl naposledy právě před čtyřmi lety, kdy se ale propadl na desáté místo. Když v roce 2013 získal bronz, byl po krátkém programu čtvrtý. Posledním českým vítězem krátkého programu byl v roce 2008 Tomáš Verner, který takovou výchozí pozici v Záhřebu proměnil v evropský titul.

Solidním krátkým programem se prezentoval jeho svěřenec Matyáš Bělohradský, který je průběžně osmnáctý a může útočit na vylepšení loňské devatenácté příčky. Šance osmnáctiletého Čecha limituje nižší obtížnost. Zatím se totiž nepokouší o trojitý axel. "Ten výkon byl asi nejlepší, co mohl v tuhle chvíli být. Určitě trojitý axel tam bude za chvilku a pak to bude ještě lepší," řekl.

Výsledky krátkého programu mužů na ME

1. Březina (ČR) 89,77 bodu, 2. Alijev 88,45, 3. Danieljan (oba Rus.) 84,63, 4. Kvitelašvili (Gruz.) 82,77, 5. Vasiljevs (Lot.) 80,44, 6. Fentz (Něm.) 80,41, ...18. M. Bělohradský (ČR) 67,69.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články