Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Březina se s krasobruslením rozloučí na olympiádě v Pekingu

Zimní olympijské hry 2022 v Pekingu budou pravděpodobně posledním závodem krasobruslaře Michala Březiny. Pro jednatřicetiletého českého reprezentanta to budou už čtvrté olympijské hry. V roce 2018 v Pchjončchangu nepředpokládal, že se na olympiádu ještě někdy vrátí. Kariéru si ale postupně prodlužoval tak dlouho, že se na letošním mistrovství světa kvalifikoval i na další OH.

Michal Březina
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Zůstává neotřesitelnou českou jedničkou, takže se v Kalifornii chystá na osmnáctou závodní sezonu. Ta bude zřejmě poslední.

"Po olympiádě to pravděpodobně nastane. Jsem si docela jistý, že pak už mě neuvidíte na závodním ledu," řekl v rozhovoru pro časopis International Figure Skating.

"Nepřemýšlím ani o mistrovství světa 2022. Abych byl upřímný, tak ani nevím, kde se koná," poznamenal směrem k poolympijskému šampionátu, který bude hostit francouzské Montpellier.

Definitivně se rozhodne podle toho, jak dopadne únorová olympijská soutěž. "Uvidím, jak se budu cítit, jak zabruslím na olympiádě. A když to půjde dobře a všechno bude tak, jak chci, potom možná budu chtít skončit a nečekat další měsíc," přemítal.

Cítí, jak se jeho tělo postupně opotřebovává. "Každý den mám pocit, že potřebuju delší pauzu, abych ze sebe mohl dostat maximum," svěřil se.

Jako třicátník je v mužském závodním poli výjimkou. Musí čelit náporu mladíků, kteří zařazují spoustu různých čtverných skoků. Toho nejlepšího, trojnásobného mistra světa Nathana Chena, má ve své tréninkové skupině.

Vyprávěl mu, jak závodil s hvězdami jako Jevgenij Pljuščenko, Stéphane Lambiel nebo Brian Joubert. "Dalo mu to perspektivu, jak dlouho už tohle dělám," poznamenal.

Březina rozhodně nemůže trénovat jako jeho dvaadvacetiletý parťák. "Kdybych trénoval jako on, tak už bych v mém věku rozhodně nebruslil. Musím to upravovat. Nesmím to přehánět, hlavně pokud jde o množství skoků nebo opakování programů. Nathan jezdí dvě volné jízdy v jednom tréninku, to už nemůžu," popisoval bronzový medailista z ME 2013.

Přestal počítat, kolik má za sebou závodních sezon. "Někdy zapomínám na to, jak dlouho už závodím. Moje první juniorské mistrovství světa bylo v roce 2007 a první mistrovství Evropy v roce 2008. Od té doby jsem vynechal jedno mistrovství světa a žádné mistrovství Evropy. Z deseti světových šampionátů jsem jen třikrát byl mimo elitní desítku - v Šanghaji 2015, Helsinkách 2017 a letos ve Stockholmu. Tohle beru jako to nejcennější v kariéře. Není tolik lidí, kteří mohou říct, že skončili v top 10 na tolika mistrovstvích světa," shrnul své výsledky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články