Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Březina s bruslením nekončí. Nadcházející sezonu určitě odjedu, prohlásil

Japonské mistrovství světa se mu nadmíru vydařilo. Michal Březina zajel životní volnou jízdu a skončil osmý. Ač je mu devětadvacet let, nadšení pro krasobruslení mu nechybí. Dlouho přemýšlel, zda pokračovat. Trenér Rafael Arutjunjan mu doporučoval, ať to ještě zkusí. Michal Březina v rozhovoru pro Sportovní zprávy potvrdil, že minimálně nadcházející sezonu absolvuje. A olympijské hry v Pekingu za tři roky? Nic není nemožné.

"Po domluvě s naším svazem i s Rafaelem, který mě od mistrovství světa nabádá, abych pokračoval, že tam budoucnost je, si myslím, že ještě jednu sezonu vydržím. Uvidíme, jak to dopadne dál. Nadcházející sezonu ale ještě určitě odjedu," prozradil Březina, který momentálně v Ostravě absolvuje se svým koučem tréninkový kemp.

Už se rodí i nové jízdy. "Program už jsme začali v mé i trenérově hlavě stavět," potvrdil Březina. Zatím to ale není nic konkrétního. Zkušený český reprezentant stále přemýšlí o hudebním doprovodu. "Chtěl bych si vybrat hudbu, která se bude líbit mně, aby se ze mě dostala energie. Nebude to hudba, na kterou jen jedu a naučil jsem se choreografii. V té druhé známce se to pak projeví," dodal.

Spolupráce s gruzínsko-arménským trenérem, který sídlí v Americe, se Březinovi vyplácí. Nic však nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. "Spolupráce je na delší čas, není to něco, co se dá naučit za týden. Je to práce na dlouhou dobu. Mně trvalo tři roky, než jsem pochopil, co ode mě v tréninku očekává."

Je nám líto, video expirovalo.
Březina ve Sportovních zprávách potvrdil: Příští sezonu odjedu

V této sezoně Březina prokázal, že i v osmadvaceti letech se dají na současném krasobruslařském ledě předvádět špičkové výkony. Starty v Grand Prix na úvod sezony a pak i podařený světový šampionát s osobním maximem ve volné jízdě jsou toho důkazem.

"Zajel jsem (na MS) jízdy, které se líbily divákům. Po každé stáli lidé na nohách a tleskali. To mi ukázalo, že to je ten program, který chtějí vidět, že to není jen o skocích," zdůraznil Březina.

Zatímco před pár lety byly jeho dva různé čtverné skoky ve volné jízdě standardem, současní šampioni jich zařazují třeba pět i šest, jako jeho tréninkový parťák Nathan Chen. Není daleko ani doba, kdy závodníci předvedou paterný skok. Pro Březinu však zůstává důležité také napojení autentické prezentace na ledě s publikem v ochozech.

Čtyři olympiády jako Pljuščenko?

Krasobruslení ho i proto stále baví, a pokud bude zdravotně v pořádku, nezatracuje ani možnost účasti na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. "Bylo by to hezké. Čtyři olympiády kromě Pljuščenka, myslím, ještě nikdo neodjel. Možná by to nebylo špatné, ale uvidíme, jak mi vydrží tělo," uzavřel Březina.

Jeho kouč v dlouhověkost věří. "Je to určitě možné. Vždyť k tomu máte dobrý příklad ve svém hokejistovi – Jágrovi," podotkl s úsměvem Arutjunjan.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články