Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Březina před ME: Zatím to na mě nedoléhá. Chci zajet co nejlepší jízdy

V Tallinnu čeká na Michala Březinu jeho poslední mistrovství Evropy. Český krasobruslař zatím nepociťuje žádnou nostalgii, spíš si přeje, aby mu všechny testy na koronavirus vyšly negativní. V USA se totiž šíří varianta omikron a mnoho krasobruslařů ze stejného tréninkového střediska jako Březina přišlo kvůli pozitivnímu testu o domácí šampionáty.

Do Evropy by měl Březina odletět v neděli. "Ještě mám dnes večer a zítra ráno testy, tak budu doufat, že mi přijdou zpátky negativní," řekl bronzový medailista z ME v roce 2013.

Každodenní testy ho pak čekají na šampionátu, do něhož by měl vstoupit krátkým programem ve středu. Na vrcholných akcích je živým inventářem, na ME debutoval už v roce 2008. Letos se rozloučí. "Zatím to na mě nedoléhá. Je možné, že to přijde, když tam přijedu, nebo možná po jízdě. Zatím jsem nad tím ani moc nepřemýšlel. Připravuju se jen tak, abych přijel a zajel to nejlepší, co můžu," svěřil se.

Na podzim si v Grand Prix vedl se střídavými úspěchy. Na Americké brusli se mu lépe vydařila volná jízda, v Soči zase předvedl výborný krátký program. V přípravě ladil formu, aby nedostatky napravil. Znovu plánuje po jednom čtverném salchowu v každém programu. "Všechno jedeme, jak jsme trénovali doteď a jak jsem závodil. Umístění moc neřeším, chci hlavně zajet co nejlepší jízdy a dělat hezkou tečku za těmi evropskými šampionáty," uvedl.

Neuvažoval o tom, že by evropský šampionát v zájmu ochrany před koronavirem vynechal. "Ale nebyl bych rád, kdybych odletěl a při mistrovství Evropy mi tam někde vyšel pozitivní test. Já tam musel zůstat na deset dní v karanténě a třeba pak přišel o olympiádu," obával se. Podivoval se nad tím, že předolympijský evropský šampionát na rozdíl od jiných vrcholných sportovních akcí současné doby nebude v bublině.

Tallinn pro něj i řadu dalších krasobruslařů bude testem formy před ZOH, které začnou 4. února. Březina je jediný krasobruslař současnosti, který pojede na čtvrtou olympiádu za sebou. Z jeho soupeřů ve Vancouveru 2010 už nikdo nezávodí, někdejší hvězdy Jevgenij Pljuščenko nebo Stéphane Lambiel jsou trenéry. "Mám občas trošičku myšlenky, proč to ještě dělám," usmíval se Březina. "Hlavní důvod je ten, že můžu. Že jsem schopen ty věci ještě dělat, skákat v jednatřiceti čtverné skoky a odjet volné jízdy a krátké programy se skoky, které jsem jezdil, když mi bylo dvacet. Tak proč ne," odpověděl si.

Krasobruslařský svět se výrazně posunul, ale minimálně v evropském měřítku Březina pořád patří do širší špičky. Na kontinentálním šampionátu pravidelně končí v nejlepší desítce, při tom posledním v roce 2020 vyhrál krátký program. "Je vidět, že asi jsem něco dělal za celou kariéru správně, když jsem byl schopen vydržet tak dlouho a na úrovni. Že jsem schopen i s těmi lidmi, kteří se mění, závodit. Toho si určitě vážím," prohlásil.

Pokud mistrovství Evropy absolvuje bez problémů, zůstane až do olympijských her v rodném Česku. Bude bydlet u rodičů a trénovat se sestrou Eliškou a otcem Rudolfem v Kuřimi. "Musím letět naším charterovým letadlem, protože Číňané to dělají pro všechny tak složité, že se tam člověk normálně linkami nedostane. Zkoušeli jsme to na americký charter, ale Američané jasně řekli, že nebudou brát nikoho z jiných zemí, nechtějí nic riskovat. Nezbylo mi nic jiného než zůstat po mistrovství Evropy v Česku," vysvětlil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články