Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Březina na vlně plné změn. Mám rychlejší nohy i odraz, hlásí

Ostrava – Fanoušci krasobruslení vzhlížejí k Ostravě a ti čeští mají obzvláště zaostřeno na Michala Březinu. Nejsledovanější český účastník blížícího se mistrovství Evropy je v dějišti už od pondělka. Před domácím publikem se pokusí potrápit největší favority a napravit nepovedené vystoupení z loňského šampionátu v Bratislavě, kde po nevydařené volné jízdě skončil v poli poražených na desátém místě. Program šampionátu zahájí krátkým programem ženy. Přímý přenos startuje na ČT sport a webu ctsport.cz ve středu v 10:55.

Michal Březina
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

Březina prošel řadou velkých sportovních změn. Odešel trénovat do Los Angeles a po několika měsících cítí, že to byl krok správným směrem. "Pomáhá mi to, že hodně trénujeme věci, které potřebuju. Jezdím tam tři, čtyři programy denně. Mám najeté kilometry a je to úplně jiný trénink, než jsem byl zvyklý. Skoků až tak moc neděláme, ale zjistil jsem, že to není potřeba. Protože všechno se odvíjí od bruslení a je pravda, že to jsem poslední roky tak moc nedělal. Mám rychlejší nohy i odraz," popsal.

Vpřed ho posouvá i zvučná společnost v jeho tréninkové skupině, kde se to hemží předními krasobruslaři. Trénuje například s Ashley Wagnerovou nebo Adamem Ripponem. "Když vidíte, že tam kluci čtveráky dělají normálně v tréninku, chcete to dělat taky. Z trenérské stránky se to povedlo nakopnout," pochvaloval si.

V nabídce jeden čtverný skok

Do svého programu pro evropský šampionát zařadil jediný čtverný skok, byť chce, aby jich bylo v budoucnu víc. "Takhle jsme to trénovali v podstatě od Číny," připomněl listopadový závod Grand Prix. "Určitě to nebudu na poslední chvíli měnit, teď chci předvést to, co mám natrénováno. Poslední měsíc pracujeme na toeloopovi, a (trenér) Rafael (Arutjunjan) se mě snaží přesvědčit, abych v létě začal dělat čtverného flipa. Já bych rád, ale uvidíme, jak se to vyvine," řekl Březina.

Nezastavilo ho ani zranění na prosincovém šampionátu čtyř zemí v Katovicích. "Nebylo tam nic nataženého ani přetrženého. Byl jsem mimo led asi tři dny. Nesměl jsem týden skákat, ale po třech dnech jsem mohl normálně bruslit," řekl.

Na ostravském ledě poprvé

Tlak domácího prostředí si nechce připouštět, i když vnímá, že očekávání okolí je velké. "Snažím se nad tím nepřemýšlet. Budu se snažit z toho vzít to nejlepší," řekl Březina a nešetřil chválou na halu a zázemí. "Rozcvičovací plocha je tak desetkrát větší než jakákoliv jiná. Zatím je všechno suprově připravené," dodal Březina, který bude na ostravském ledě závodit poprvé.

Největším favoritem šampionátu je podle něj obhájce titulu Javier Fernández. "Javi má nastavenou laťku úplně někde jinde, protože získat pětkrát za sebou titul je taky docela těžké. Bude ale záležet, jak zajedou i ostatní, protože už není jediný, kdo těch čtveráků skáče víc," řekl Březina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články