Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Březina je po zaváhání patnáctý, suverénně vede Fernández

Helsinky – Michal Březina slaví 27. narozeniny, ale nedaroval si k nim ten nejpovedenější krátký program. Zaváhání při dopadu u trojitého lutzu ho posunulo na 15. příčku. Na třetí titul za sebou útočí Javier Fernández, který předvedl bezchybný výkon. Španěl odolává nejen tlaku tradičního rivala, v této chvíli pátého Juzurua Hanjua z Japonska, ale také nastupující generace. Skvěle zajel další Japonec Šoma Uno, kterému patří druhé místo, i prozatím čtvrtý Ťin Po-jang z Číny. Kanadský matador Patrick Chan půjde do volných jízd ze třetí příčky. Další favorit Američan Nathan Chen upadl při pokusu o trojitého axela a je šestý. Přímý přenos volných jízd sportovních dvojic sledujte od 17:55.

Podle očekávání odstartovala soutěž mužů famózně. Ti nejlepší předvádějí čtverné skoky sólové i v kombinaci s noblesou a jistotou. Fernández ukázal kombinaci čtverného toeloopa s trojitým a přidal k tomu čtverného salchowa. Jedinou vadou na kráse byla drobounká chyba v jedné z piruet. V čele má více než čtyřbodový náskok.

Mladíci Uno i Ťin Po-jang skáčou čtverného flipa téměř bezprostředně po krocích a v krátkém programu nezaváhali. Naopak olympijský vítěz Hanju si musel odečíst body po nepovedené kombinaci a ve volných jízdách má co dohánět. Na Fernándeze ztrácí už bezmála 11 bodů. Stejně tak americký fenomén Chen, který jako první krasobruslař v historii předvedl letos v jedné volné jízdě pět skoků se čtyřmi otáčkami, nezvládl první představení na MS čistě. Až za ty nejlepší ho srazil nepovedený trojitý axel.

Celkový účet tohoto klání: 26 čtverných skoků a jen čtyři z nich skončily pádem. Potvrzení, že začala nová éra mužského krasobruslení.

To Březina vsadil na jistotu. K útoku na první desítku potřeboval dokonale čistou jízdu. Povedla se mu kombinace i trojitý axel, jenže pak přišel dotek obou rukou po dopadu při trojitém lutzu. V součtu to stačilo jen na střed druhé desítky. "Vzhledem k tomu, že jsem měl trošku trable s kotníkem, tak jsme se rozhodli jet ten program takhle," uvedl pro ČT český krasobruslař. 

"Škoda u lutze toho výjezdu. To asi tři body stálo. Jinak z toho programu mám docela radost," řekl. "Pořád je tam šance, pět míst se dá posunout. Bude to boj do volné jízdy," poznamenal Březina.

Výsledky MS v krasobruslení

Muži - po krátkém programu: 1. Fernández (Šp.) 109,05, 2. Uno (Jap.) 104,86, 3. Chan (Kan.) 102,13, 4. Ťin Po-jang (Čína) 98,64, 5. Hanju (Jap.) 98,39, 6. Chen (USA) 97,33, ...15. Březina (ČR) 80,02.

17:55 sportovní dvojice - volné jízdy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy