Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Březina jde po medaili: Chci to zajet tak, jak potřebuju

Stockholm/Praha - Michal Březina bude na nadcházejícím ME ve Stockholmu útočit na druhou medaili z kontinentálního šampionátu v kariéře. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant patří mezi hlavní aspiranty na umístění na stupních vítězů a má šanci navázat na bronz z roku 2013. Sám však tradičně o útoku na medaile dopředu nehovoří.

Michal Březina během olympijské volné jízdy
zdroj: REUTERS autor: Alexander Demianchuk

"Pro mě je to závod jako každý jiný a snažím se to tak brát. Když nad tím člověk začne přemýšlet, tak ho to rozhodí. Chci předvést dobrý výkon, to je můj cíl," řekl Březina před středečním vstupem do ME.

Roli favorita se ale nebrání. "Určitě se tomu nedá vyhnout. Za posledních pět let jsem vždy byl v elitní osmičce na Evropě. Jsem rád, že na mě takhle nahlíží, ale nepřemýšlím nad tím. Chci to zajet tak, jak potřebuju," uvedl brněnský rodák, který se loni v létě vrátil z USA a opět se připravuje pod vedením trenéra Karla Fajfra v německém Oberstdorfu.

Dosavadní kariéra Březiny, který má za sebou i dva olympijské starty, je spojena hlavně se čtvrtými místy. Nepopulární "bramborovou" medaili získal třikrát na ME a jednou na mistrovství světa. Že by se historie opakovala, se nebojí. "Když zajedu dobře a budu spokojený, jak jsem zajel, tak nebudu řešit umístění," řekl.

Do Stockholmu odletěl koncem minulého týdne v dobré náladě, sezona mu zatím vychází. "Až na jeden závod šlo vše podle plánu," uvedl Březina, jemuž se příliš nevydařila jen Kanadská brusle v listopadu. V prosinci na další Grand Prix v Moskvě skončil třetí se ziskem 241,23 bodu, což je jeho sezonní maximum.

Druhé místo v Záhřebu mu pak zajistilo celkový triumf v seriálu Challenger, který Mezinárodní bruslařská unie v této sezoně premiérově vypsala a zařadila do něj deset akcí. Do konečného hodnocení se započítávaly dva výsledky. "Není k zahození něco takového vyhrát. Připravoval jsem se na to a závody mi vyšly podle plánu. Je hezké být tam zapsaný jako první vítěz, i když to třeba nebude pokračovat," pousmál se Březina.

Desátý muž z olympiády v Soči i ve Vancouveru v létě změnil oba programy, které si prý už stoprocentně zažil. Před ME se je snažil ještě doladit. "Byl jsem ve Švýcarsku, kde jsme je se Salome (Brunnerovou) a Stéphanem (Lambielem) dodělávali. Zapracovali jsme na tom a doufám, že to tady předvedu v plné kráse."

Evropský šampionát hostí poprvé Stockholm a hala Globe, kterou znají hlavně hokejisté. "Ve Švédsku jsem poprvé. Zatím jsem ale nebyl ani ve městě. Hned vedle haly je hotel, což je příjemné. Nemusíme nikam jezdit autobusem," pochvaloval si Březina. Červená barva uvnitř haly prý pro krasobruslaře problémem nebude. "Extrémně mi to nevadí. Už jsem si zvykl. Ve Vancouveru bylo všechno zelené, v Soči modré. Teď červená. Jen doufám, že tribuny budou na závod zaplněné," přál si Březina.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistry ČR se stali Michal a Eliška Březinovi
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články