Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Březina bude útočit z třetího místa, do volných jízd jde i Bělohradský

Bratislava – Michalu Březinovi patří po krátkém programu na mistrovství Evropy třetí místo. Do volných jízd postoupil i sedmnáctiletý debutant Jiří Bělohradský. O vedoucí pozici není pochyb, s velkou převahou 14 bodů vede španělský favorit Javier Fernández. Druhý s náskokem téměř čtyř bodů před Březinou je Rus Maxim Kovtun. Vyvrcholení soutěže mužů je na programu ve čtvrtek večer. Mistrovství Evropy pokračuje už od 12:25 krátkým programem tanečních párů, přímý přenos sledujte na ČT sport a na našem webu.

Pětadvacetiletý český reprezentant zahajoval závěrečnou skupinu hlavních favoritů a předvedl solidní jízdu. Zvládl úvodní trojitý axel, sice spadl u čtverného salchowa, ale zbytek jízdy odjel bez zaváhání. Od rozhodčích získal 84,30 bodu.

"Je to lepší výsledek než loni na Evropě, což je super. A je to lepší než v celé letošní sezoně. Myslím si, že body jsou adekvátní za program, který jsem zajel. Všechno ostatní bylo perfektní a pak se body nasbírají. I když se nepovede jeden skok, tak to pořád jde," řekl svěřenec trenéra Karla Fajfra.

Velký pocit jistoty a pád

Pád Březinu mrzel i proto, že dopoledne při tréninku i při rozjíždění čtverný skok zvládl. "Byl jsem si až moc jistý, že ho skočím, a to byla chyba," uznal Březina, který věří, že ve čtvrtek zaútočí na svoji druhou medaili z ME. Přestože plánuje do volné jízdy zařadit tři čtverné skoky, předpokládá, že na medaili by měly stačit i dva. "Uvidíme, kolikátý pojedu a jak zajedou i ostatní. Když budu první v rozjížďce, pojedu na jistější jízdu, kterou trénujeme víc – to znamená dva čtverné salchowy a trojitý toeloop. Každopádně medaili chci," dodal bronzový muž z roku 2013.

Druhý český reprezentant na ME Jiří Bělohradský zvládl při premiéře na velké seniorské akci všechny tři trojité skoky, získal 60,53 bodu a obsadil 19. místo. "Nebylo to úplně čisté, ale jsem s tím spokojený, protože jsem předvedl všechno, co jsem chtěl," zdůraznil. "Snažil jsem se dodržet otáčky v piruetách, protože s tím mám občas problém," dodal Bělohradský.

Bělohradský byl z úspěšné premiéry nadšený, téměř domácí prostředí ho nikterak nesvazovalo. "Atmosféra mě neznervóznila, lidé mi naopak dávali energii," uvedl po závodě.

Výsledky krátkého programu mužů na ME v krasobruslení

1. Fernández (Šp.) 102,54, 2. Kovtun (Rus.) 88,09, 3. Březina (ČR) 84,30, 4. Byčenko 84,09, 5. Samohin (oba Izr.) 82,73, 6. Righini (It.) 82,23, ...19. Bělohradský (ČR) 60,53.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články