Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bidaře těší spolupráce s novou partnerkou, zná ji od prvních krůčků na ledě

Sezona plná útrap a světlo na konci tunelu. Někdejší juniorský mistr světa Martin Bidař zaplašil myšlenky na konec kariéry a už pár měsíců trénuje s novou partnerkou. Premiérové společné vystoupení se šestnáctiletou Barborou Kuciánovou absolvovali na exhibici Made in Czechia v Ostravě. Pro Bidaře je to už čtvrtá partnerka, tentokrát hledal po prosincovém rozchodu s ruskou rodačkou Jelizavetou Žukovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Bidař s Kuciánovou absolvovali exhibici a nastínili své plány

"Jsem vděčný za tu šanci, s Barčou nám to jde docela dobře," řekl s úsměvem Bidař v rozhovoru pro ČT krátce poté, co spolu začali trénovat.

Poprvé od ukončení spolupráce s Annou Duškovou, s níž vyhráli MS juniorů a závodili na ZOH v Pchjongčchangu, bude bruslit s Češkou. Znovu zkoušel i bruslařky ze zahraničí, ale přednost dostala Kuciánová.

"S Lízou to bylo náhlé, nechtěl jsem spěchat s hledáním partnerky. Zkoušel jsem i někoho jiného, ale s Barčou jsme to nakonec zkusili a zjistil jsem, že je to pro mě to nejlepší. Navíc je to i jednodušší administrativně, což je taky jeden z důvodů, proč jsme spolu," řekl po exhibici.

Přetěžká sezona

Bidař se musel vypořádat s vynuceným sólovým tréninkem. "Nejhorší byly dva měsíce, kdy jsem neměl s kým zkoušet. Těžko jsem hledal motivaci, ale postupem času mi pomohli trenéři. Mohl jsem vyzkoušet více partnerek. Nebyl už jsem aspoň sám," popisoval před časem v rozhovoru pro ČT Bidař.

Přemýšlel o několika variantách, ale končit s krasobruslením nechtěl. "Dal jsem do toho až moc, než abych teď skončil, takže jsem se rozhodl dál pokračovat a doufám, že mi tělo vydrží co nejdéle," dodal.

Kuciánová loni a letos závodila na juniorském MS s Lukášem Vochozkou, pokaždé skončili devátí. Jejich partnerství se rozpadlo ještě před dohodou s Bidařem.

"Už jsme k sobě nebyli moc výškově, už to dál nešlo," poznamenala Kuciánová. Spolupráce se čtyřiadvacetiletým Bidařem je pro ni velkou výzvou. "Určitě to pro mě byla velká věc, že bych mohla bruslit s Martinem. Říkala jsem si, že to zkusíme a uvidíme," uvedla.

Mají k sobě blízko, vyrůstali na stejném zimním stadionu v Českých Budějovicích. "Známe se od té doby, co bruslím, od mých čtyř let," řekla Kuciánová. "Pamatuji si, když přišla Barča poprvé bruslit. To bylo vtipný," doplnil Bidař, kterému v té době bylo dvanáct.

V novém spojení vidí velký potenciál. "Je hrozně silná v držení těla a sólových skocích, to je pro nás to nejdůležitější. Už nám zbývá jen trojitý twist, to bude raz dva," poznamenal. "Je atletická. Zvedačky i házené skoky nám jdou líp, ne jsme čekali," dodal.

Snažili se spolu trénovat co nejdřív, aby se sladili s předstihem před další sezonou. "Všechny elementy už děláme, ale po jednom a v tom programu je to něco jiného. To bude asi největší úkol. S výhledem do budoucna máme šanci být na špičce," věří Bidař.

Na cestě do Milána

Nevzdává se naděje, že by se mohl se třetí partnerkou dostat na zimní olympijské hry. "Určitě je olympiáda pro všechny krasobruslaře největší cíl. Kdyby se povedl Milán, bylo by to skvělé," řekl směrem ke hrám v roce 2026. Po olympijském debutu s Duškovou startoval loni v Pekingu se Žukovou.

Hlavním trenérem nové dvojice je Bidařův starší bratr Petr Bidař. Nyní se čeští krasobruslaři chystají do Kanady, kde budou pilovat krátký program a spolupracovat s Brunem Marcottem. Ten mimo jiné trénuje japonské mistry světa Riku Miuraovou a Rjuičiho Kiharu.

Konzultantem bude také brněnský rodák Ondřej Hotárek, který působí v Itálii. "Do Itálie pojedeme v létě. Zkoušíme víc věcí, abychom si řekli, co je pro nás nejlepší," dodal Bidař.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články