Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bělohradský se potýkal před ME s prasklým nožem na brusli, přesto krátký program zvládl

Ostrava - Jiří Bělohradský řešil před krasobruslařským mistrovstvím Evropy v Ostravě nejrůznější zádrhely, přesto je zdolal a v krátkém programu si vyjezdil postup do volných jízd. Před šampionátem se musel vypořádat se zraněním, poté se potýkal v tréninku před závodem dokonce s prasklým nožem na brusli.

Jiří Bělohradský
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Při tréninku jsem cítil, že se mi nějak vrklá nůž, a po jeho skončení jsem zjistil, že je zlomený. Trénink byl teda hrozný, ale nůž jsme vyměnili a další den jsem trénoval s novým," popsal Bělohradský své předchozí problémy.

Úplně jednoduché to ale nebylo, společně s jedním z trenérů Tomášem Vernerem se snažili zajistit nové nože přímo u výrobce, ale nakonec zjistil, že má doma ještě jednu náhradní sadu.

Poté, co mu nože z Prahy přivezli, řešili jejich výměnu a testování, které se uskutečnilo na stadionu v Ostravě-Porubě, netradičně mimo hlavní ledovou plochu. S povolením od Mezinárodní bruslařské unie, neboť závodníci při ME mohou trénovat jen na oficiálních kluzištích ve stanovené časy.

A trochu netradičně Bělohradskému vyměnili jen jeden prasklý nůž. "Běžně se mění oba, ale protože je měl jen tři měsíce a jsou to docela dobré nože udělané z nerezové oceli, které se brousí jen jednou za měsíc, vyměnili jsme jeden," vysvětloval Verner.

Skutečnost, že měl problémy s bruslí, nakonec jeho trenérský tým uklidnila. Hlavní trenérka Vlasta Kopřivová totiž byla z jeho výkonů v přípravě před odhalením prasklého nože hodně rozčarovaná. "Skoro odešla z tréninku, ale naštěstí se udržela. A bylo to tím nožem, kdyby to bylo mnou, asi takhle nejedu," řekl již po jízdě, za kterou získal 60,99 bodu.

Nepřekonal sice své maximum z aktuální sezony, ale oproti loňskému ME, na kterém nakonec skončil dvacátý, získal o půl bodu více. "S jízdou jsem moc spokojený, všechno bylo super a předvedl jsem, co jsem chtěl. Postupuji do volných jízd, takže úkol splněný," radoval se osmnáctiletý krasobruslař.

Nadšený byl i z podpory diváků. "Byli úžasní. Ze začátku jsem diváky úplně neposlouchal, snažil jsem se soustředit sám na sebe. Po skocích už jsem poslouchal, jak tleskají do kroků, a vezl se s nimi," přiznal Bělohradský. Přesto zaregistroval i aktivitu Vernera, jenž jej zpoza mantinelu hlasitě podporoval. "Slyšel jsem, jak na mě před kroky křičel, ať to rozjedu. Poslechl jsem, nemůžu jinak," usmíval se Bělohradský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články