Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Krpálek do finále Masters nenastoupil, přesto mu stříbro zajistilo pozici světové jedničky

Do finále prestižního Masters ho nepustila zraněná záda, přesto se může pyšnit titulem světové jedničky. Lukáš Krpálek nenastoupil v čínském Čching-tao do souboje s Japoncem Hisajošim Harasawou v nejtěžší váhové kategorii, zbyla tak na něj stříbrná medaile, která českého judistu posunula do čela žebříčku nad 100 kilogramů.

Lukáš Krpálek
zdroj: REUTERS autor: Issei Kato

"Stříbrná medaile je pro mě obrovský úspěch. Je pro mě strašně těžké startovat tu jako mistr světa a vědět, že musím získat medaili. Ale pro medaili jsem sem přijel, dal jsem do toho všechno," uvedl Krpálek.

Nejvýše nasazený Krpálek měl v úvodním kole volný los, poté porazil Poláka Macieje Sarnackého, Kokora Kageuru z Japonska i Brazilce Davida Mouru. Díky postupu do finále se posune olympijský vítěz z Ria do čela světového žebříčku, v kategorii nad 100 kilogramů se na této pozici ocitne poprvé.

Krpálkovi začala tuhnout záda od druhého utkání. "Hodně mě to omezovalo a bylo to horší a horší. Když jsem (v semifinále) na Brazilce jednou zaútočil, on na mě spadl a záda mi přilehl. V tu chvíli jsem si říkal, že když nevyhraju na zemi, v tomhle zápase už nemám absolutně šanci. Bylo to hodně náročné, ale naštěstí se mi ho podařilo na zemi upáčit," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek nenastoupil kvůli zranění do finále SP v Číně, přesto je světovou jedničkou

Před finále Krpálek po poradě s českým týmem usoudil, že nebude riskovat hrozící zranění, neboť body za druhé místo mu stačily k posunu na pozici světové jedničky. To byl v Číně jeho hlavní cíl. V kategorii nad 100 kilogramů se na první pozici žebříčku ocitne poprvé, předtím to dokázal v nižší "stovce", z níž má i olympijské zlato z Ria 2016.

"Po semifinále jsme měli asi tři hodiny na to se rozhodovat, co dál. Snažili jsme se dělat maximum pro to, abych se mohl prát, konzultoval jsem to i telefonicky s trenérem Petrem Lacinou, který je v Čechách. Nakonec jsme zvážili, že bude lepší do finále nejít a připravit se pořádně na příští rok, který pro mě bude důležitější než Masters. Těším se na příští sezonu a na další výzvy - mistrovství Evropy v Praze a na olympijské hry," doplnil Krpálek.

Z turnajů Masters má Krpálek zatím stříbro a bronz. Turnaj v Čching-tau vynechali dosavadní světová jednička Guram Tušišvili z Gruzie i desetinásobný mistr světa Francouz Teddy Riner.

V kategorii do 90 kg vypadl David Klammert hned v prvním kole, podlehl Japonci Kentovi Nagasawovi.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články