Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vyhrát se má pořádně a ne pomocí rozhodčích, soptil Krpálek po kontroverzi

Křivdu a zášť cítil po utkání o bronz na světovém šampionátu v judu Lukáš Krpálek. Když rozhodčí vyhlásili medailistou jeho protivníka Dúrenbajara Ulzíbajara z Mongolska, český reprezentant se nechápavě rozhlížel kolem sebe. Věřil, že nepříznivý verdikt sudího opraví video, ale to se nestalo. Olympijský vítěz z Ria de Janeiro tak musel přijmout porážku, ale ani několikeré zhlédnutí situace ze záznamu ho nepřimělo změnit názor.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: David Šváb

"Před šampionátem bych byl za páté místo šťastný, ale v tuhle chvíli jsem hodně zklamaný, protože vím, že to takhle nemělo dopadnout a že rozhodnutí mělo být jiné," řekl Krpálek. 

"Nechci se vymlouvat. Vím, že jsem měl spoustu času na to zápas rozhodnout. Možná jsem se ho zbytečně dlouho snažil unavit, ale v prodloužení přišla věc, ze které jsem i teď v šoku. Viděl jsem to několikrát na videu a pořád nepochopím, proč to ohodnotili takhle," dodal.

Mongol podnikl útok, který Krpálek odvrátil, a soupeř klesl na kolena, z nichž dle pravidel nemůže jít do chvatu. Český judista proto zaútočil. "Klečel na kolenou a já přebíral celou situaci a chtěl jsem ho hodit na chvat sumi gaeši, kdy jdu přes svá záda. A jak jsem si lehal, tak vyhlásili wazari pro soupeře," nechápal olympijský vítěz z Ria. 

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálkův medailový sen na MS uťal sporný verdikt sudích

Podle sudích však už v tu chvíli Ulzíbajar vstával, a proto mohla být akce obodována. "Je to věc, která hrozně bolí. Kdybych prohrál regulérně, tak bych to skousnul, ale takhle... Nebo kdyby to bylo v době bez videa. Ale když je technika k dispozici a mohou se na to podívat, tak o to víc to mrzí. Pořád jsem čekal, že zakročí někdo z vyšší pozice nebo někdo, kdo to viděl jinak," popisoval, proč protestoval a zůstával na tatami, odkud ho sudí vykazoval.

Podle něj mohla sehrát roli i politika. "Trochu si myslím, že je to i tím, že Mongolové tady měli svého prezidenta. Chtěli, aby jejich závodník získal medaili, ale to přece nemá se sportem nic společného. Vyhrát se má pořádně a ne pomocí rozhodčích. Ale třeba to je jen můj pohled," doplnil.

Na druhou stranu připustil, že mu MS nevyšlo dle představ. "Medaili jsem chtěl hrozně moc, ale dnes mi to úplně nesedlo. Sice jsem rád, že jsem porazil lidi, ze kterých jsem měl obavy, ale vlastně skoro v každém utkání jsem upadl, prohrával jsem a musel jsem to otáčet. Před šampionátem jsem se cítil lépe než pak na žíněnce. Dělal jsem zbytečné chyby," uznal.

"Ta čtvrtfinálová byla obrovská. Soupeř skoro nemohl stát a já se zbytečně hrnul do chvatu. To byla zbytečná chyba. Byla to sice taky sporná situace, ale když jsem ji viděl na videu, tak to mohli dát. Zvlášť domácímu závodníkovi," souhlasil dodatečně s rozhodčími.

Vstřebat zklamání mu nyní pomůže i čtyřměsíční dcera Mariana, jež je spolu s manželkou Evou s ním v Baku. "Jsem rád, že tu rodina byla se mnou. Že mě podpořila v závodě. Když jsem slezl z tatami, tak jsem neměl náladu vůbec na nic, ale teď půjdu za nimi a budu si s malou hrát. A už se těším domů za (synem) Tondou, který mi také chybí. I když je člověk naštvaný, s dětmi přijde pohoda," konstatoval Krpálek.

Brzy je ale bude muset znovu opustit a vyrazit na další turnaje. "Musím to hodit za hlavu a jet dál. Doufám, že tuhle zášť si vynahradím někde jinde. Budu se snažit využít náročné přípravy a nějaké turnaje objedu. Určitě budu na Grand Slamu v Ósace, pravděpodobně v Abú Zabí a také za dva týdny v Mexiku, ale musíme to domluvit s trenéry," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články