Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Vládne na tatami i v anketě – judistou roku v Česku je opět Krpálek

Volba byla jasná. Českým judistou roku se pojedenácté za sebou stal Lukáš Krpálek. Olympijský vítěz letos ve váhové kategorii nad sto kilogramů získal titul mistra Evropy a přidal další čtyři cenné kovy na velkých turnajích. Druhý byl poprvé David Klammert, třetí skončila vicemistryně Evropy do 23 let Renata Zachová.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Deml

Osmadvacetiletý Krpálek je nejúspěšnějším českým judistou historie. Má tři tituly mistra Evropy, titul mistra světa a v roce 2016 vyhrál olympijské hry. V tomto roce potvrdil, že patří mezi elitu i v nejvyšší váhové kategorii nad 100 kilogramů, kam přestoupil v roce 2017.  

Vedle triumfu na ME v Tel Avivu vyhrál i Grand Prix v Cancúnu, získal stříbro na nedávném Grand Slamu v Abú Zabí a k tomu přidal bronzy na Grand Slamu v Paříži a na Evropském poháru v Praze. K medaili měl blízko i na mistrovství světa v Baku, ale nakonec skončil pátý. Celkem vyhrál 20 z 25 zápasů a patří mu druhé místo ve světovém žebříčku váhy nad sto kilogramů.

Dobrý rok má za sebou i Klammert, který vybojoval třetí místo na Grand Prix v Tunisu a stříbro na Evropském poháru v Praze. K tomu byl pátý na Grand Slamu v Jekatěrinburgu a na Grand Prix v Budapešti a Cancúnu. Zklamal jen na MS, kde vypadl hned v prvním kole.

Osmnáctiletá Renata Zachová potvrdila vzestup českého ženského juda. Byla sedmá na juniorském mistrovství světa a na evropském šampionátu do 23 let získala dokonce stříbro. Vedle třetího místa v hlavní anketě byla vyhlášena i juniorkou roku a navázala na loňské ocenění mezi kadety. Těm tentokrát vládl Martin Bezděk, který byl stříbrný na olympiádě mládeže.

Výsledky ankety Českého svazu juda byly oznámeny v rámci finále extraligy Judo Show Cupu, v němž triumfoval Sokol Vršovice po výhře 3:2 nad USK Praha. Poraženým nepomohla ani Krpálkova výhra.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek znovu nenašel přemožitele v anketě Judista roku

Anketa Judista roku 2018: 1. Lukáš Krpálek, 2. David Klammert, 3. Renata Zachová, 4. David Pulkrábek 5. Pavel Petřikov, 6. Martin Bezděk.

Nejlepší senior: Lukáš Krpálek.

Nejlepší junior: Renata Zachová.

Nejlepší kadet: Martin Bezděk.

Oddíl roku: Judo SK Královo Pole Brno.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články