Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Skvělý start olympijské kvalifikace. Začali jsme dost dobře, potvrzuje trenér judistů Lacina

České judo na tom není vůbec špatně. Kvalifikace na olympijské hry v Tokiu se už rozběhla a prozatím je na postupových pozicích šestice Čechů. Nejlepším z reprezentantů je v současnosti druhý Lukáš Krpálek. Reprezentaci nyní čeká Grand Prix v Haagu, grandslam v Ósace a v závěru roku pak nejlepší judisté světa absolvují Turnaj mistrů v Kuang-čou. Přímý přenos klání v Nizozemsku sledujte o víkendu na ČT sport a webu ctsport.cz. První z nich startuje už dnes v 17:00.

David Pulkrábek
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Z prvního roku se počítá padesát procent bodů, z druhého sto procent. "Začali jsme dost dobře, přestože se nám ne úplně podle představ podařilo mistrovství světa, kde jsou násobené body," přiblížil šéftrenér reprezentace Petr Lacina.

Začátek kvalifikace vyšel Čechům dobře, ale stále je co zlepšovat. "Z každého roku se počítá šest nejlepších výsledků. Každý turnaj je důležitý. Jakmile závodníci posbírají potřebné body, mohou si dovolit nějaký vynechat," popsal situaci Lacina. "Snažíme se dostat co nejvíc závodníků na Turnaj mistrů, kde jsou znovu násobené body, ale tam postupuje jen nejlepších šestnáct," zdůraznil trenér.

Obhájce zlata z Ria Krpálek se nedávno stal pojedenácté v řadě českým judistou roku, a to zásluhou zisku třetího evropského titulu a také triumfu na nedávné Grand Prix v Cancúnu.

Pulkrábek se zbavuje nervozity a přicházejí úspěchy

V Mexiku se dařilo i dalšímu reprezentantovi Davidu Pulkrábkovi. V kategorii do 60 kilogramů obsadil třetí pozici a prožil tak nejvydařenější turnaj kariéry. Rodák z Nového Města na Moravě získal i důležitých 350 bodů do žebříčku, ve kterém je teď šestý.

Je nám líto, video expirovalo.
Úspěšný start olympijské kvalifikace judistů tématem SZ

Důležitou roli po nevýrazných výkonech z počátku sezony u něj hrála změna mentálního nastavení. I za úspěchem v Mexiku stála psychická pohoda.

Zjistil jsem, že mám rád, když je uvolněná atmosféra. "Byli jsme s Jaromírem Ježkem a měl jsem se prát o třetí místo proti Španělu Garrigósovi, který je vysoko ve světovém žebříčku. Nezasmál jsem se nikdy jako s ním a udělalo mi to strašně dobře. Šel jsem prodat, co mám natrénováno. Když je člověk sevřený a nervózní, nechce udělat chybu. Já jsem si to šel užít," zavzpomínal reprezentant v kategorii do 60 kilogramů Pulkrábek.

Judisty čeká zanedlouho turnaj v Ósace. Atmosféra v zemi, kde se za necelé dva roky budou konat olympijské hry, je pro bojovníky na tatami neopakovatelná. "Japonsko mám strašně rád, Jezdíme tam třikrát do roka nejen na turnaje, ale i trénovat po univerzitách, protože tam je kvalitní špičkové judo. Ta pokora, přístup k tréninku – to jsem nikde jinde neviděl," řekl Pulkrábek. "Pro každého světového judistu je čest trénovat v Japonsku," podtrhl trenér Lacina.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články