Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Riner není neporazitelný. V Paříži si na něj vyšlápl Kageura a ukončil jeho fenomenální sérii

Vítězná šňůra Teddyho Rinera je po devíti letech a 154 zápasech minulostí. Na judistickém Grandslamu v Paříži zdolal třicetiletého vládce kategorie nad 100 kilogramů Japonec Kokoro Kageura v prodloužení osmifinále

Teddy Riner
zdroj: Panoramic autor: Gwendoline Le Goff

Desetinásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský šampion Riner držel sérii vítězství od mistrovství světa v roce 2010, kdy podlehl ve finále soutěže bez rozdílu vah Japonci Daikimu Kamikawaovi. Loni judistická legenda porazila mimo jiné dvakrát Lukáše Krpálka, který po triumfu na Hrách v Riu de Janeiro přestoupil do nejtěžší váhové kategorie.

Sám Riner závodil po obhajobě zlata v Riu jen sporadicky. Loni se vrátil na tatami po dvacetiměsíční pauze a absolvoval dva turnaje v Montrealu a Brazílii, které vyhrál. Mistrovství světa v Tokiu, na němž zvítězil Krpálek, vynechal.

Hlavním cílem třicetiletého Francouze je vyhrát v japonské metropoli letos olympiádu a získat třetí zlato. To se v historii juda povedlo jen Japonci Tadahirovi Nomurovi v letech 1996–2004.

"Chci vyhrát olympijské hry v Tokiu a být v nejlepší formě v den D," uvedl Riner. "Tahle porážka je selhání, ale ukáže mi, na čem mám zapracovat. Je to zároveň trochu i úleva, protože jsem byl v uplynulých deseti letech pod extrémním tlakem, že musím stále jen vyhrávat," dodal rodák z karibského Guadeloupe.

Češi v Paříži nezářili

V sobotním programu prohrál Pavel Petřikov ve váhové kategorii do 66 kg ve druhém kole s pozdějším finalistou Kim Lim-hwanen z Jižní Koreje, Jakub Ječmínek (do 73 kg) ve stejné fázi s Němcem Igorem Wandtkem, Jaromíra Musila (do 81 kg) vyřadil Hidayat Heydarov z Ázerbájdžánu jako třetí v pořadí a David Klammert (do 90 kg) ztroskotal na prvním soupeři, jímž byl Kenta Nagasawa z Japonska.

Na bronz z Grand Prix v Tel Avivu nenavázala Renata Zachová ve váhové kategorii do 63 kg, neboť ji ve druhém kole zastavila pozdější finalistka Nami Nabekurová z Japonska. Věra Zemanová (do 57 kg) se musela sklonit před Ruskou Dianou Dzhigarošovou. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články